Belgische websites beperkt toegankelijk voor mensen met beperking 

Uit een onderzoek blijkt dat 94 procent van de Belgische websites onvoldoende toegankelijk is voor mensen met een beperking. 

94 procent van de Belgische websites voldoet niet aan de verplichte regels rond toegankelijkheid voor mensen met een beperking, dat blijkt uit de allereerste Europese “Digital Trust Index”. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over slechtzienden, kleurenblinden of mensen met een beperking aan de handen. Zij ervaren moeilijkheden om zich te navigeren in het digitale landschap, dat niet voorbereid is op mensen met een beperking.  

Digitaal uitgesloten

Het Belgische digitaal adviesbureau Craftzing test de toegankelijkheid van meer dan 260.000 websites uit achttien Europese landen, waaronder ook 7.408 populaire Belgische websites. De resultaten werden in het eerste Europese “Digital Trust Index” gegoten, en worden door het adviesbureau als “niet acceptabel” beschouwd. Gemiddeld faalde 94 procent van de 7.408 gescreende Belgische homepages. 

De digitale samenleving vandaag de dag sluit een groot deel van de bevolking met een beperking uit. Websites zijn onvoldoende voorbereid op bezoekers met een beperking. Eén van de meest voorkomende problemen zit in het kleurcontrast, waardoor mensen met kleurenblindheid moeite hebben met informatie te lezen (71%). Daarnaast ontbreken heel vaak omschrijvingen voor links (j63%), afbeeldingen (33%) en knoppen (18%). 

Nieuwe maatregelen

“Het is belangrijk dat bedrijven en overheden zich hiervan bewust zijn. De digitale samenleving hoort voor iedereen te werken”, aldus Roeland Tegenbos, CEO van Craftzing. Bovendien vermeldt het adviesbureau dat bedrijven hier zelfs voordeel uit kunnen halen: “Rekening houden met 25 procent van de mensen die met een beperking kampt, kan bedrijven 25 procent meer klanten en dus ook meer inkomsten opleveren.” 

België doet het in vergelijking met zeventien andere landen nog niet zo slecht en belandt op de zevende plaats van “minst slecht” presterende landen, al merkt Craftzing op dat een gemiddelde van 94 procent nog steeds niet goed is.  

Digital Trust Index – Top 10 “minst slecht” presterende landen

De European Accessibility Act (EAA) zal er vanaf 28 juni 2025 op toezien dat essentiële diensten en producten van Europese bedrijven en organisaties voldoen aan een aantal minimumcriteria waardoor ze toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen.    

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home