Binnen twee weken lanceert de Belgische overheid een soort Belgische WhatsApp voor officiële communicatie met burgers. Die app bouwt verder op wat met de Be-Alerts al mogelijk is.
De Belgische overheid werkt aan een applicatie voor communicatie met burgers. Binnen twee weken al moet er een app klaar zijn waarmee de overheid berichten kan sturen. Het gaat daarbij over boodschappen van algemeen nut in verband met bijvoorbeeld gezondheid, overstromingsrisico’s of crisissen zoals die in Oekraïne.
Beter dan Be-Alert
Momenteel kan de overheid burgers al bereiken in noodsituaties via Be-Alert. Dat is een systeem waarbij berichten via SMS naar mensen worden gepusht. Be-Alert heeft zijn beperkingen, aangezien berichten enkel tekst kunnen bevatten en kort moeten zijn om binnen de beperkingen van de SMS-standaard te vallen. Bovendien komen massaal uitgestuurde sms’en met een prijskaartje.
De nieuwe applicatie kan je meer zien als een soort van WhatsApp voor overheidscommunicatie. Berichten worden via het internet gepusht, wat gratis is. Verder laat de applicatie geavanceerdere berichten toe, bijvoorbeeld met foto’s, video’s en links. Wanneer de overheid meldingen doorstuurt, ontvangen Belgen die als een push-bericht op hun smartphone. “De berichten bevatten geen persoonlijke gegevens”, benadrukt topambtenaar Frank Robben in een interview met La Libre Belgique.
CovidSafe
Het plan voor de app komt volgens hem van CovidSafe, dat momenteel al bij 8,5 miljoen mensen is geïnstalleerd. Dat toont aan dat het mogelijk is om een applicatie bij een grote hoeveelheid burgers op de telefoon te krijgen. Daar schuilt meteen ook het grootste risico voor het succes van de toekomstige applicatie. Be-Alerts via SMS vereisen enkel een registratie van de ontvanger, een app moeten burgers telkens zelf installeren op hun toestel.
Binnen twee weken moet deze ‘Belgische WhatsApp’ zoals Robben de toepassing in La Libre noemt, klaar zijn. De ontwikkeling ervan kostte ongeveer 50.000 euro. Hoe de app precies zal heten, weten we nog niet.