Met Android 15 en een modern toestel kan je de locatie van je telefoon vinden, ook wanneer je het toestel hebt uitgeschakeld. Een slim systeem van Bluetooth-bakens helpt daarbij.
Google werkt voor Android 15 aan een flinke upgrade van Vind mijn apparaat. Vandaag kan Google je toestel vinden op basis van de laatst gekende locatie die over het netwerk zichtbaar was. In de toekomst zijn een internetverbinding en zelfs een ingeschakelde smartphone niet meer nodig.
Waar is (de telefoon van) Frank?
Daartoe bouwt Google een netwerk waarbij Android-telefoons elkaar op de achtergrond via Bluetooth kunnen pingen. Is Frank z’n toestel kwijt, dan kan hij via Vind mijn apparaat aan Google vragen waar het is, waarna Google alle compatibele smartphones vraagt of ze Franks toestel gezien hebben. Via Bluetooth vragen ze aan toestellen in de buurt of die soms het de smartphone van Frank zijn. Het spreekt voor zich dat het antwoord, inclusief eventuele locatiegegevens, versleuteld worden. Enkel Frank kan bij een eventueel antwoord de locatie zien.
Bluetooth-bakens zijn essentieel voor dit netwerk. Die gebruiken erg weinig energie en kunnen met de juiste hardware ook actief blijven wanneer je toestel uitgeschakeld staat. In dat geval wordt het geheugen van de Bluetooth-controller met de nodige informatie geprogrammeerd voor het afsluiten, waarna de controller kan deelnemen aan de zoek-actie (of gevonden kan worden) wanneer de batterij niet leeg is.
Android 15
Het spreekt voor zich dat je twee zaken nodig hebt: hardware en software. Moderne smartphones zoals de Pixel 8-reeks van Google bevatten een compatibele controller. De software dekt Google af met Android 15. Na de upgrade kan je intekenen op het Vind mijn apparaat-netwerk. Dat is helemaal optioneel, dus deelnemen hoeft niet wanneer je twijfels hebt bij de privacyoverwegingen van het systeem.