ARM kijkt naar 72 procent marktaandeel voor servers tegen 2030

ARM Cortex

ARM kan de rol van x86 in de servermarkt wel eens overnemen. Onderzoek van analysebureau Wikibon voorspelt zelfs een marktaandeel van 72 procent tegen het einde van het decennium.

Tegen 2030 draait 72 procent van de enterprise-servers om de ARM-architectuur. Dat is de conclusie van analysebureau Wikibon. Het onderzoek gaat ervanuit dat zogenaamde heterogene compute-workloads alleen maar zullen stijgen. Daaronder begrijpt Wikibon workloads waarin cpu, gpu en bijvoorbeeld ook NPU, TPU of een andere vorm van accelerator gecombineerd worden. Uit hedendaagse referentiedesigns blijkt dat de ARM-architectuur tot 50 keer beter presteert voor dergelijke workloads.

Voor traditionelere toepassingen blijft x86 voorlopig wel de meer krachtige optie, al merken den analisten ook daar een verschuiving. Kijk je naar prijs versus prestaties, dan is ARM nog steeds meer dan drie keer efficiënter. Voor heterogene workloads stijgt dat prijsvoordeel tot factor 150.

Lagere productiekost

De alomtegenwoordigheid van ARM in mobiele systemen heeft de productiekost de laatste jaren flink omlaaggehaald. Bovendien hebben fabrikanten de optie om flexibeler om te springen met ARM-designs, terwijl ze voor x86-chips helemaal afhankelijk zijn van wat Intel of AMD aanbieden. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat het voordelig is om ARM-gebaseerde computerkernen te combineren met andere acceleratorhardware en DRAM op één SoC, en daar zit volgens Wikibon precies de grote winst.

De workloads die om een dergelijke aanpak vragen, zitten voorlopig vooral aan wat de onderzoekers als de Edge definiëren. Steeds meer rekenkracht verschuift naar die edge, wat opnieuw in het voordeel van ARM speelt.

AWS

De trend lijkt voor een stuk al ingezet. Denk maar aan AWS dat onder invloed van een grote vraag steeds meer instances met zijn eigen Graviton 2-chip uitrolt op zijn cloudplatform. Die chip is gebaseerd op Arm’s Neoverse-design. Apple zal binnenkort zijn eerste ARM-laptops aankondigen, wat volgens ons de transitie alleen maar zal versnellen.

De voorspelling houdt maar weinig rekening met het antwoord van Intel en AMD, en die blijven natuurlijk niet bij de pakken zitten. Intel introduceerde pas , gebouwd om de nieuwe Foveros 3D-aanpak. Daarmee kan de fabrikant meerdere chiplets combineren op één SoC met de x86-architectuur, wat in de toekomst kan uitgroeien tot een goed x86-alternatief voor de heterogene workloads waar Wikibon naar verwijst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home