Financiële instellingen zien blockchain niet langer als bedreiging

blockchain

’s Werelds grootste, meest gecentraliseerde en krachtige instellingen omarmen steeds vaker blockchain. Tot voor kort zagen veel financiële bestuurders de technologie als een bedreiging voor hun taken rondom het beheren van grootboeken. 

Bovendien is de financiële industrie gebouwd op vertrouwen en stabiliteit. Een groot contrast met onder meer de fraudegevoeligheid en cyberaanvallen, die het blockchain- en dus cryptocurrency-landschap tergen.

Grootboektechnologie

Toch realiseren steeds meer bankiers en andere financiële bestuurders zich dat blockchain niet meer is dan een regel met codes die de boekhouding en het bijhouden van gegevens eenvoudiger maakt, aldus Forbes. Achter de schermen zouden dan ook steeds meer financiële dienstverleners werken aan blockchain-projecten, gericht op onder meer grootboektechnologie.

Zo zou Bank of America inmiddels zo’n 60 blockchain-patenten hebben ingediend en dreigde JPMorgan’s CEO Jamie Dimon in het verleden nog werknemers te ontslaan, die betrapt zou worden in het verhandelen van bitcoin. Tegenwoordig ontwikkelt JPMorgan zijn eigen digitale tokens.

Forbes Blockchain 50-lijst

Ook veel van de financiële bedrijven die prijken op de Forbes Blockchain 50-lijst maken naar eigen zeggen vorderingen bij het testen en toepassen van blockchain. Van BNP Paribas tot Citigroup en van Nasdaq tot Mastercard en Visa. Grote namen die inmiddels allemaal de technologie toepassen om onder meer de betalingstermijn en interbancaire betalingen te versnellen. Daarnaast ligt de focus ook op het vereenvoudigen van verouderde processen, die tot op de dag van vandaag nog steeds vertrouwen op papier- en faxmachines. Bovendien worden uit winstoogmerk beveiligingsmaatregelen verbeterd met als doel het besparen van tijd en geld.

Er zijn zelfs financiële instellingen die speciale afdelingen rondom innovatieve  technologieën als blockchain hebben opgezet. Fidelity stelde 100 medewerkers aan, die zich bezighouden met digitale activa. Daarnaast lanceerde de instelling ook een digitale asset custody service voor institutionele beleggers en zou het nu werken aan de bouw van een handelsplatform voor de aankoop van crypto. 

Ripple-technologie

PNC bank gebruikt volgens Forbes de blockchain-software van Ripple om internationale betalingen te verwerken. Santander zou inmiddels zelfs al winst opstrijken van One Pay FX, een op blockchain gebaseerde valutaservice, gebouwd op Ripple-technologie. Ook de Nederlandse bank ING heeft een speciaal blockchain-team, dat sinds 2016 zeker acht pilots zou hebben gelanceerd. Samen met Credit Suisse voltooide de bank vorig jaar de eerste juridisch afdwingbare effectenruil op een blockchain.

Maar ook banken die niet in de Blockchain 50-lijst voor komen, onderzoeken mogelijkheden rondom blockchain. Zo zou de Royal Bank of Canada acht pilots hebben uitgevoerd en de al eerder genoemde Bank of America houdt het record in patentaanvragen rondom blockchain, ruim 60 stuks.

Samenwerking

Opvallend is dat de twijfels en onzekerheden rondom blockchain ervoor gezorgd hebben dat financiële instellingen de samenwerking opzochten. Al zijn de meeste zich ervan bewust, dat er nog een lange weg te gaan is als het gaat om het integreren van blockchain in hun dagelijkse processen.

Zo ging Citibank een partnerschap aan met Barclays om een ​​blockchain-app store te lanceren en creëerden ING en BNP Paribas een blockchain-handelsgoednetwerk genaamd Komgo. UBS ging zelfs een partnerschap aan met drie partijen: BNY Mellon, Deutsche Bank en Santander. Doel was het vinden van een ​​manier om digitaal contant geld uit te wisselen.

Lees ook: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home