Microsoft herhaalt dat het op 18 april driversynchronisatie voor on-prem Windows Server-updates stopzet. Gebruikers van de tool worden verzocht over te stappen naar (cloudgebaseerde) alternatieven.
Microsoft zal op 18 april 2025 stoppen met de driversynchronisatie via Windows Server Update Services (WSUS). Dat werd vorige zomer al aangekondigd, maar Microsoft herinnert beheerders er via het Windows Mesage Center eraan dat de deadline minder dan zestig dagen verwijderd is. Beheerders die deze functie gebruiken, moeten overstappen op alternatieve oplossingen.
WSUS wordt veel gebruikt voor het beheren van updates binnen on-premises IT-omgevingen. Door deze wijziging zullen IT-teams hun updatebeheer moeten aanpassen. Microsoft heeft eerder aangegeven dat het zich liever richt op cloudgebaseerde updateoplossingen.
Op naar de cloud
Microsoft organiseerde vorig jaar een rondvraag bij Windows Server-gebruikers of het stopzetten van driversynchronisatie voor grote problemen zou zorgen. Daaruit bleek dat een derde van bedrijven die gebruik maakt van WSUS de tool gebruikt om servers up to date te houden. Het overgrote deel daarvan zou al bezig zijn met over te schakelen naar andere oplossingen. Slechts acht procent zat met de handen in het haar toen ze hoorden dat driversynchronisatie zou stoppen.
De stopzetting betekent concreet dat Windows Servers-gebruikers niet meer automatisch driverupdates zullen kunnen binnentrekken via de updatecatalogus van Microsoft. Op termijn maakt de WSUS-dienst volledig geen deel meer uit van Microsofts plannen met Windows Server. De nieuwe versie van Windows Server is sinds november vorig jaar beschikbaar.
lees ook
Windows Server 2025 installeert zichzelf ongevraagd door foutje van Microsoft
Beheerders hebben dus nog zestig dagen om een alternatieve oplossing te zoeken. Microsoft duwt hen graag richting cloudgebaseerde updatetools, zoals Intune en Windows Autopatch. Een koers die Microsoft al jaren geleden is ingeslagen: verschillende on-prem diensten worden stopgezet of stiefmoederlijk behandeld om bedrijven clouddiensten (en -abonnementen) aan te praten.