Nieuwe Windows 11 update maakt kopiëren van files veel sneller

data snel ntt

Een nieuwe Windows 11 update zorgt ervoor dat files tot wel 94 procent sneller gekopieerd kunnen worden. Dat komt door twee specifieke verbeteringen genaamd ReFS en block cloning.

In de 24H2-update van Windows 11 krijgen ontwikkelaars die met grote aantallen bestanden werken toegang tot twee verbeteringen: het bestandssysteem ReFS (Resilient File System) en de techniek block cloning.

ReFS, Resilient File System, is een alternatief voor NTFS, New Technology File System. Tot voor kort was die technologie alleen beschikbaar voor Windows Server. Het is gericht op ontwikkelaars en serveroperatoren die meerdere drives gebruiken en daarom een zo stabiel mogelijke opslag nodig hebben. Deze opties zitten verpakt in de Dev Drive, weet Tom’s Hardware. Die drive staat in het ontwikkelaarsdashboard Dev Home.

Waarom is block cloning zoveel sneller?

Block cloning zorgt voor een veel snellere en meer efficiënte overdracht van files. In plaats van alle data te moeten lezen en herschrijven, wordt enkel een verwijzing naar de originele data aangemaakt. Het effectieve kopiëren gebeurt pas als de data in die file gewijzigd wordt. Er zou minimaal achttien procent verbetering in kopieersnelheid zijn bij een file van 1 megabyte. Bij files van een gigabyte verhoogt de snelheid met 94 procent en bij tien gigabyte met 92 procent.

Ook ReFS biedt tal van voordelen. Opvallende functies zijn automatische back-ups en integriteitscontroles, waardoor je geen manuele diskcontroles meer moet uitvoeren. ReFS verdeeld verschillende HDD’s en SSD’s op in performance tiers en capacity tiers. Zo kan je gemakkelijk zien welke drives sneller zijn, en welke de grootste capaciteit hebben. Een vereiste voor deze feature is dat jouw drives verbonden zijn met een server.

Microsoft rolt de Windows 24H2-update gefaseerd uit. Dat doet Microsoft om grote problemen te vermijden, al maakte de update al snel brokken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.