Wil je upgraden naar Windows 11 maar voldoet je apparaat niet aan de systeemvereisten van Microsoft? Dan moet je het risico op problemen maar aanvaarden.
Nu het einde van Windows 10 nadert, staan veel Windows-gebruikers voor een dilemma: moet ik upgraden? Microsoft maakt hardnekkige Windows 10-gebruikers op steeds minder subtiele wijze duidelijk dat het tijd is om over te stappen. De systeemvereisten die Microsoft sinds dag één hanteert, kunnen die overstap echter bemoeilijken voor wie zijn/haar pc niet wil afdanken. Er zijn dan ook meerdere achterpoortjes om Windows 11 te installeren op niet-compatibele apparaten.
lees ook
Omzeil de systeemvereisten voor Windows 11 met deze app
Op eigen risico
Microsoft houdt voet bij stuk voor de systeemvereisten, maar lijkt zich toch een beetje toleranter op te stellen naar wie een achterpoortje zoekt. Op de bijhorende supportpagina benadrukt Microsoft dat Windows 11 installeren op een niet-compatibele pc op eigen risico van de gebruiker is. Vanaf nu krijg je dan volgende disclaimer te zien.
“Het installeren van Windows 11 op deze pc wordt afgeraden en kan leiden tot compatibiliteitsproblemen. Als je doorgaat met het installeren van Windows 11, wordt je pc niet langer ondersteund en heb je geen recht meer op updates. Schade aan je pc door gebrek aan compatibiliteit wordt niet gedekt door de fabrieksgarantie.”
Een vereiste staat voor Microsoft niet ter discussie: TPM 2.0. In een blog herhaalt Microsoft nogmaals dat de aanwezigheid van een TPM-chip ‘een noodzaak is om Windows veilig en toekomstbestending te maken’. Tegen omwegen om Windows 11 toch zonder TPM 2.0 te installeren, wordt streng en kordaat opgetreden door Microsoft. Windows zal simpelweg niet werken.
Terug naar Windows 10
Microsoft biedt een bezinningsperiode van tien dagen om alsnog terug te keren naar Windows 10. Onder Systeemherstel in de instellingen verschijnt een optie om de pc terug te downgraden naar Windows 10. Dit kan tien dagen lang na de installatie van Windows 11 op het niet-ondersteunde apparaat. Het uitgebreide stappenplan is via de supportpagina te lezen.
Het beëindigen van de ondersteuning van Windows 10 creëert een uitzonderlijke situatie in het Windows-landschap. Windows 10 is nog steeds populairder dan Windows 11. Veel gebruikers willen eigenlijk niet overstappen, maar lopen risico vanaf volgend jaar met een onveilige pc opgescheept te zitten. Een andere uitweg is betalen voor verlengde ondersteuning, maar ook dat is niet meer dan het onvermijdelijke uitstellen.
lees ook
Doemsdag nadert voor Windows 10: wat betekent dit voor jouw pc?
Dit artikel verscheen origineel op 2 december. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.