Naar aanleiding van de Digital Markets Act (DMA) laten WhatsApp en Meta apps van derden toe. Binnenkort zullen chats van externe apps samengevoegd kunnen worden in deze berichtenplatforms.
Eerder dit jaar kregen we al een voorproefje te zien van de WhatsApp sectie ‘chats voor derden’. Gebruikers die deze functie inschakelen, zullen berichten van andere platforms in een nieuw gedeelte van hun inbox ontvangen. Meta maakte ondertussen bekend hoe de chats van derden in WhatsApp en Messenger vorm zullen krijgen. De veranderingen zijn enkel van toepassing op gebruikers uit de Europese Unie. De DMA stelt wel dat dit gepaard moet gaan met de nodige beveiligingsmaatregelen met betrekking tot end-to-end-versleutelde berichten, wat nu reeds het geval is bij WhatsApp.
WhatsApp opent zijn app voor derden
WhatsApp voert veranderingen door in het kader van de Digital Markets Act (DMA). De Europese Commissie heeft zes poortwachters aangeduid die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde kernplatformdiensten. WhatsApp en Messenger staan voorlopig op de lijst binnen de berichtenplatformen.
Om aan de regels van de DMA te voldoen, voert WhatsApp wijzigingen door inzake de interoperabiliteit tussen andere berichtenplatforms. Dit gaat over tekstberichten, afbeeldingen, spraakberichten, video’s en bestanden die van persoon A naar persoon B worden verstuurd. Vanaf de wijziging zullen gebruikers in staat zijn om berichten te versturen naar contacten op WhatsApp via apps van derden, zoals bijvoorbeeld iMessage en Google Messages.
Nieuwe functies
Gebruikers krijgen de keuze om hun inbox gescheiden te houden van apps van derden, of deze net samen te voegen. Naast de basisfuncties die nodig zijn voor de interoperabiliteit tussen de berichtenapps, zal het uitgebreide berichtenfuncties aanbieden zoals reacties, directe antwoorden, typindicatoren en leesbevestigingen. Verder maakt Meta bekend dat het in 2025 de optie zal toevoegen om groepen te maken, en in 2027 spraak- en videogesprekken.
Interoperabiliteit versus veiligheid
De grootste uitdaging binnen de verschuiving naar interoperabiliteit is veiligheid. Er worden zorgen geuit over de manier waarop Meta zijn berichten veilig en gecodeerd zal houden, wanneer deze geïntegreerd worden in andere diensten.
Whatsapp wil dat de berichtendiensten waarmee het zal samenwerken, hetzelfde signaalprotocol gebruiken om berichten te versleutelen. Meta zou ook open staan voor apps die alternatieve encryptieprotocollen gebruiken, zolang ze maar kunnen bewijzen dat ze aan de beveiligingsnormen van WhatsApp voldoen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 7 februari 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.