De kogel is door de kerk: elf jaar na de overname door Meta krijgen WhatsApp-gebruikers dan toch reclame te zien, ondanks dat WhatsApp altijd beloofd heeft dat niet te zullen doen.
Het kon eigenlijk niet uitblijven, maar na jaren zonder advertenties krijgt WhatsApp binnenkort toch reclame. Dat deelt Meta vandaag in een aankondiging. Die advertenties verschijnen voorlopig enkel in het Status-gedeelte van de app, ofwel WhatsApp zijn variant op Instagram Stories.
Reclame na scrollen
Net zoals op Instagram, krijgen gebruikers advertenties te zien nadat ze door een paar Status-updates hebben gescrold. Volgens WhatsApp wordt de reclame afgestemd op basis van locatie, taal, gevolgde kanalen en eerdere advertentie-interacties, maar niet op privégegevens zoals telefoonnummers, berichten of oproepen.
Daarnaast laat WhatsApp bedrijven en makers toe om hun kanalen te promoten in de ontdeksectie. Bepaalde bedrijven en creators mogen ook een abonnement vragen voor exclusieve updates. Die betalingen verlopen via de bekende appstores.
1,5 miljard gebruikers per dag
Volgens Meta groeit het tabblad Updates fel en gebruiken dagelijks meer dan 1,5 miljard mensen de Status- en Kanalen-functie die zich in Updates bevinden. Het bedrijf beschouwt deze nieuwe advertentie- en abonnementsopties als een logische uitbreiding van zijn bestaande verdienmodellen, zoals WhatsApp Business en klik-naar-WhatsApp advertenties.
De wereldwijde uitrol van de advertenties en promotieopties start de komende maanden.
De hand van Meta
Met de invoer van advertenties laat moederbedrijf Meta zich steeds prominenter gelden. ‘Geen advertenties’ was één van de beloftes van oprichters Jan Koum en Brian Acton, inmiddels al een tijdje vertrokken na onenigheid met de nieuwe eigenaar. Het is lang niet de eerste keer dat Meta advertenties probeert in te voeren en nu lijkt het daar ook mee door te zetten.
Vanuit het perspectief van Meta is het een weinig verrassende zet. Advertenties zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf. Het is de ‘prijs’ die je als gebruiker betaalt om diensten zoals Facebook en Instagram gratis te gebruiken. In Europa kan je ervoor kiezen om met een duur abonnement jezelf te vrijwaren van persoonlijke advertenties. Wie weet komt het ooit wel zo ver voor WhatsApp: de berichtenapp kostte aanvankelijk 99 cent per jaar.
Signa(a)l om over te stappen?
De WhatsApp-advertenties schieten bij menig gebruiker in het verkeerde keelgat. In verschillende Reddit-kanalen wordt uitgehaald naar WhatsApp en eigenaar Zuckerberg. WhatsApp bedriegt eigenlijk niet alleen zichzelf, maar ook zijn miljarden gebruikers door de belofte om advertentievrij te blijven te verbreken.
Alternatieve berichtenapps zullen met open armen klaarstaan om misnoegde WhatsApp-gebruikers te ontvangen. De Signal-app was al aan een kleine opmars bezig en krijgt mogelijk een nieuw duwtje in de rug. Signal wordt beheerd door een non-profit organisatie en staat niet onder dezelfde commerciële druk als WhatsApp.
lees ook
WhatsApp-alternatief Signal groeit snel in België: wat is het, en waarom is de app populair?
Dit artikel verscheen origineel op 16 juni en kreeg een update met de recentste informatie.