Eurocommissaris Vestager: ‘EU tech-beleid is niet anti-Amerika’

EU VS Europese Unie Verenigde Staten

Volgens het Witte Huis zijn de nieuwe tech-beleidslijnen die de EU wil doorvoeren enkel gericht op Amerikaanse bedrijven. Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging in de Europese Commissie, ontkent de beschuldigingen van de VS. 

In een interview met de Financial Times zegt Vestager (die President Biden ontmoette tijdens zijn bezoek aan Brussel afgelopen week): “De Digital Markets Act is niet gericht op specifieke bedrijven of bedrijven van een specifieke nationaliteit”. In plaats daarvan richt de wet zich op bedrijven die een groot effect op de markt hebben. 

De Digital Markets Act geldt voor de zogenaamde gatekeepers: bedrijven met een gemiddelde marktwaarde van 65 miljard euro in hun meest recente fiscale jaar. Deze grote tech-bedrijven moeten er volgens de Digital Markets Act voor zorgen dat software van externe partijen goed werkt op hun diensten. Ook moeten ze oneerlijke praktijken vermijden en moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om voorgeïnstalleerde software of apps te verwijderen. 

Vestager legt uit dat de Digital Markets Act focust op het markteffect van grote tech-bedrijven op kleinere concurrenten. De criteria van de EU gaan om meer bedrijven dan alleen de giganten in Silicon Valley: Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft. 

Spanningen tussen VS en EU

In de turbulente vier jaar dat Donald Trump aan de macht was, kwam de relatie tussen de EU en de VS op spanning te staan. Door duidelijk te maken dat de Digital Markets Act niet alleen voor Amerikaanse bedrijven geldt, maar voor grote tech-bedrijven in het algemeen, hoopt Vestager deze spanningen wat te sussen. 

De opmerking die Andreas Schwab, een Duits parlementslid van de EU, vorige maand maakte kwam dan ook niet zo handig uit. Schwab, wie ook meehelpt om richting te geven aan de Digital Markets Act, verkondigde dat Amerikaanse techbedrijven het grootste probleem zijn. “Laten we ons eerst op de grootste problemen richten, de grootste knelpunten – een, twee, drie, vier, vijf – en misschien zes met Alibaba”, aldus Schwab. 

Ook Amerika wil macht tech-bedrijven tegengaan

De Amerikaanse overheid staat onder grote druk om strenger op te treden tegen de plannen van de EU om grote tech-bedrijven te reguleren. Het tech-beleid van de EU zal Amerikaanse tech-bedrijven onevenredig treffen. 

Ondanks dat de VS klaagt dat het beleid van de EU niet eerlijk is, heeft de Amerikaanse overheid er zelf ook kritiek op dat grote tech-bedrijven te veel macht hebben. 

Vorige week nog werd Lina Khan – een uitgesproken voorstander van het opknippen van Amerikaanse bedrijven – een zetel in de Federal Trade Commission. Daarbij heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten vijf wetsvoorstellen gedaan die in sommige gevallen nog strenger zijn dan het Europese beleid. 

Het ziet ernaar uit dat de VS en de EU tegen een vergelijkbare uitdaging aanlopen. Grote tech-bedrijven krijgen steeds meer macht en zonder een goed beleid heeft dat de potentie om flink uit de hand te lopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.