Julia, een relatief nieuwe programmeertaal voor datawetenschappers en machinelearning-experts, heeft een update gehad. Met de nieuwe update is de programmeertaal verbeterd met multi-threadingmogelijkheden en nieuwe bibliotheekfuncties. Ook zijn er kleine aanpassingen aan het bouwsysteem.
De programmeertaal wordt vooral geprezen om zijn snelheid. Daarnaast richten de makers zich erop om de taal even makkelijk in gebruik te maken als Python. Ook biedt programmeertaal Julia specifieke kwaliteiten voor het werken met statistieken en algebra. De laatste jaren wint Julia steeds meer terrein ten opzichte van Python.
De nieuwe aanpassingen vormen de vierde update sinds de programmeertaal versie 1.0 bereikte in 2018. Toentertijd was dat een mijlpaal voor de programmeertaal, die zes jaar daarvoor in het leven werd geroepen met de hulp van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab.
Nieuwe functies van Julia 1.4
Volgens de ontwikkelaars is Julia meer dan 13 miljoen keer gedownload en zijn er 2.800 Julia-pakketten. Twee jaar geleden waren er nog 1.900 geregistreerde Julia-pakketten. De nieuwe versie bevat geen baanbrekende veranderingen in gedrag. Er zijn geen grote aanpassingen nodig vanuit de gebruiker. Wel is er een lange lijst aan extra functies voor gebruikers.
Er zijn een aantal nieuwe bibliotheekfuncties, zoals ‘evalpoly’. Deze functie heeft dezelfde rol als de @evalpoly-macro en zal deze functie waarschijnlijk vervangen, als de nieuwe functie aanslaat bij Julia-gebruikers. “De functie is even efficiënt als de macro, maar heeft extra flexibiliteit”, leggen de Julia-developers uit.
Voor gebruikers die met Julia werken op een Windows-computer hebben de Julia-developers nog een extra opmerking. “De Windows build installer is overgeschakeld naar Inno Setup. Installer opdrachtregel-parameters zijn dus veranderd. Om de installer uit te pakken naar een specifieke map is de opdrachtregel-parameter nu: /DIR=x:dirname. Use julia-installer.exe /?. Met deze regel krijg je een lijst met alle nieuwe opdrachtregel-parameters te zien”, zo leggen de Julia-developers uit.