Synology DSM 7.2.2-update verwijdert video-ondersteuning uit NAS

Synology rolt met DSM 7.2.2 een update uit die voor gebruikers vooral nadelen met zich meebrengt. Eigenaars van DSM-NAS-toestellen zien compatibiliteit met H.265 verdwijnen en ook Video Station gaat op de schop.

Synology lanceert met DSM 7.2.2-72803 een update voor de software van zijn NAS-toestellen die hakt in de functionaliteit. Wat de capaciteiten van de NAS voor eindgebruikers betreft, is versie 7.2.2 eerder een downgrade.

Weg met codecs

Synology schroeft immers de compatibiliteit met HEVC (H.265) AVC (H.265-4) en VC-1 terug. De server neemt de verwerking van mediabestanden met die codecs niet meer voor eigen rekening. Het is nu aan het endpoint om de bestanden te slikken. Synology redeneert dat de compatibiliteit voor de codecs breed genoeg aanwezig is op computers, smart TV’s en telefoons dat de NAS niet meer hoeft in te staan voor de taak.

De ondersteuning wordt uit het Advanced media Extensions-pakket gehaald. Wil je een bestand afspelen vanop je NAS dat met één van bovenstaande codecs werkt, dan gaat dat niet meer tenzij je endpoint de juiste codecs ondersteunt. De kan dat je een probleem tegenkomt, is niet onbestaande. Zo zit HVEC-ondersteuning niet meer vanzelf ingebakken in Windows 11, en moet je die codec handmatig installeren.

Vaarwel Video Station

De gekortwiekte video-compatibiliteit gaat niet hand in hand met de integratie van een videoplatform, dus Video Station verdwijnt. Video Station is een mediaserver-toepassing waarin gebruikers video’s kunnen beheren en bekijken. Vergelijk de app gerust met een Synology-versie van bijvoorbeeld Plex. Bij een upgrade van je NAS naar DSM 7.2.2 verdwijnt Video Station.

Video Station verdwijnt van je NAS bij een upgrade naar DSM 7.2.2

Er zijn uitzonderingen: Synology wil zich nog steeds positioneren als een goede keuze voor beveiligingscamera’s en de verwerking van de beelden ervan. Synology Surveillance Station blijft AVC-streams bijgevolg wel ondersteunen. De DVA-NAS-toestellen gebouwd op maat van videosurveillance behouden ondersteuning voor zowel AVC als HEVC.

Update voor de boekhouding

Codecs zoals HVEC zijn niet gratis. Het is aan de ontwikkelaar van software om een licentiekost te betalen. Synology lijkt te redeneren dat het kan besparen op die kost, omdat ontwikkelaars van software voor endpoints de investering wel allemaal maken. Met deze wijziging is de fabrikant geen licentiekost meer verschuldigd per verkochte NAS, enkel per toestel waar Surveillance Station op geïnstalleerd wordt. DSM 7.2.2 is zo vooral een upgrade voor de boekhouders van Synology zelf.

De update niet installeren, is geen langetermijnoplossing. DSM 7.2.2-72803 dicht immers ook verschillende beveiligingslekken en lost enkele bugs op.

Onzekerheid en focus op zakelijke markt

In de praktijk is de impact van deze update niet heel groot, gezien de wijdverspreide ondersteuning van HVEC op andere toestellen. Synology zendt hier wel een duidelijk signaal naar de prosumenten die het merk groot hebben gemaakt. De focus ligt niet meer op de langdurige ondersteuning van de individuele gebruiker, maar op nieuwe financiële groeimarkten in het (groot)zakelijk segment.

Synology zegt wel dat het blijft cateren aan de techneuten die het merk groot heeft gemaakt, maar steeds meer acties spreken die woorden tegen. Denk maar aan de verplichte aanschaf van Synology-SSD’s en -HDD’s voor modellen die Synology zelf beschouwt als zakelijk.

Synology bundelt zijn NAS-toestellen met een uitgebreide suite van eigen software, waarmee gebruikers vlot aan de slag kunnen. De teloorgang van DS Video illustreert dat je als gebruiker onderhevig blijft aan de beslissingen van je provider, ook wanneer je lokale opslag verkiest boven de cloud. Met DS Video verdwijnt een minder populaire app, maar ontstaat automatisch ook onzekerheid over de toekomst van populairdere toepassingen zoals Photos.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home