Smals promoot hergebruik IT-blokken bij overheidsdiensten met verbeterd platform

De online catalogus bevat meer dan 100 herbruikbare componenten. Het gaat voornamelijk om stand-alone API’s, maar je vindt er ook systemen, libraries en producten terug.

In het verleden was softwareontwikkeling vaak maatwerk, een eenmalige inspanning voor een eenmalige behoefte. Toch zijn de behoeften van openbare instellingen vaak vergelijkbaar. Daarom lanceerden de Belgische openbare instellingen voor sociale zekerheid zes jaar geleden het ReUse-initiatief om het hergebruik van softwarecomponenten te promoten.

Om het ReUse-concept overzichtelijk en duidelijk te maken, lanceert Smals een verbeterde website. Daar vind je een voortdurend bijgewerkte catalogus staan zo’n 100 herbruikbare componenten: API’s, systemen, libraries en producten.

Standaardcomponenten of generieke services kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het beheren van bestanden, het inloggen, het controleren van de gegevenskwaliteit van informatie, het veilig verzenden ervan, het opvragen van gegevens uit een authentieke bron, formulieren enzovoort. Deze zijn geschreven met hergebruik in het achterhoofd.

lees ook

Single Permit: uniek loket voor werk- en verblijfsvergunningen in alle regio’s van België

De ReUse-catalogus, die voor iedereen toegankelijk is, beschrijft elk onderdeel, dienst of systeem, met aanvullende documentatie en contactgegevens voor meer uitleg.

ReUse als integraal onderdeel

Hergebruik van software is een integraal onderdeel geworden van Smals. Aan het begin van een projectcyclus bekijken teams welke functionaliteit gerealiseerd kan worden met bestaande componenten en services, welke nieuwe ontwikkeling generiek genoeg is voor toekomstig hergebruik en welk deel volledig maatwerk blijft. Gemiddeld bespaart deze werkwijze meer dan de helft van het projectbudget volgens Smals.

In 2023 was het rendement op de investering in hergebruik ongeveer 53 procent. Ondertussen worden er steeds nieuwe diensten en componenten ontwikkeld met hergebruik in gedachten. In totaal is ongeveer 65 procent van alle functionaliteit gerealiseerd in het kader van hergebruik, met een geschatte besparing van meer dan 44 miljoen euro in 2023.

De online catalogus van ReUse kan je hier doorbladeren.

lees ook

Hoe hergebruik de overheid tientallen miljoenen bespaart

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home