Rust wil het nieuwe C worden

Programmeertaal Rust brengt alles in stelling om C in de nabije toekomst te vervangen. Voor het zover is, moeten er nog enkele tekortkomingen worden weggewerkt.

In 2006 startte een Mozilla-werknemer aan een eigen programmeertaal: Rust. Vandaag wordt Rust onderhouden door een heel team en heeft het een brede aanhang, van Mozilla zelf over Google, Facebook en Amazon tot Microsoft. Rust is een systeemprogrammeertaal die alles in zich heeft om de nieuwe standaard te worden. Vandaag is dat C, maar dat was niet altijd zo. Volgens specialisten komt Rust stilaan op het punt waar C stond toen het Assembly van de troon stootte.

Assembly of machinetaal was lange tijd de standaard voor de programmatie van systeemsoftware. Denk daarbij aan low level-software zoals OS-kernels, firmware en bios. C kon die rol overnemen door enerzijds erg grote verbeteringen met zich mee te brengen, waardoor het voor programmeurs de moeite was om over te stappen. Anderzijds had C volledige pariteit met Assembly: alles wat je in machinetaal kon doen, kon je ook in C. Tot slot was het mogelijk om beide talen door elkaar te gebruiken en zo de overgang te vereenvoudigen.

Pariteit

Rust belooft een grote stap voorwaarts te zijn vergeleken met C. De taal is ontwikkeld met moderne conventies in het achterhoofd. Beter geheugenmanagement en veiligheid zitten ingebakken. Om moderne software te schrijven is Rust nu al een betere keuze, maar pariteit ontbreekt. Er zijn nog te veel functies in C die niet zomaar te repliceren zijn in Rust.

Op Intels Open Source Technology Summit vertelt Intel-ingenieur Josh Triplett dat daar momenteel sterk aan gewerkt wordt. Pariteit is een doel van Rust geworden. Verder wordt er gewerkt aan inline Assembly en krijgt BFLOAT16 integratie. Dat nieuwe floating point-formaat zit onder andere ingebakken in de nieuwe Xeon-scalable-processors van Intel en is belangrijk voor workloads die met deep learning te maken hebben.

Of Rust C binnenkort echt zal vervangen, is nog maar de vraag. In theorie liggen de kaarten wel juist, en is C toe aan een moderne vervanger. Rust is bovendien een erg populaire taal.

Gerelateerd: Rust is meest geliefde programmeertaal van dit moment

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home