Rampzalige Windows 11-update maakt pc’s onbruikbaar

windows crash

De maandelijkse beveiligingsupdate van augustus zorgt voor heel wat problemen in Windows 11. Ofwel wil de update niet installeren, ofwel veroorzaakt het prestatieproblemen op pc’s.

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat een Windows-update voor problemen zorgt, kan je gif op innemen. Update KB5041585 lijkt het wel erg bont te maken. Menig Windows-gebruiker krijgt de update niet geïnstalleerd op zijn/haar apparaat. Bij wie dat wel lukt, werkt de pc niet meer naar behoren na installatie.

lees ook

Slechte Windows-update geïnstalleerd? Zo kan je die verwijderen

KB5041585 is de meest recente maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 11. Microsoft verzoekt de update zo snel mogelijk te installeren. De update dicht een mogelijk zeer gevaarlijk beveiligingslek dat aanvallers in staat stelt IPv6 uit te buiten om schadelijke code op je apparaat uit te voeren.

De installatie verloopt echter bij menig Windows-gebruiker niet vlekkeloos, in die mate dat ze de update zelfs niet geïnstalleerd krijgen. Verloopt de update niet automatisch via het updatemenu in de instellingen, kan je KB5041585 manueel via het de updatecatalogus van Microsoft binnentrekken.

CPU in overdrive

Ook bij wie de update wel geïnstalleerd geraakt, veroorzaakt die problemen. Op Reddit melden gebruikers dat de update ‘hun laptop volledig verpest heeft’. De update lijkt er op vele Windows-pc’s ervoor te zorgen dat de CPU overbelast wordt, wat resulteert in zichtbare vertragingen tot zelfs volledige systeemcrashes.

Is dit geval, dan zit er voorlopig niets anders op dan de installatie ongedaan te maken. Lees in onze handleiding hoe je een slechte Windows-update opnieuw verwijdert. Het is dan wel aan te raden IPv6 tijdelijk uit te schakelen in Windows. Dat doe je met het volgende commando in PowerShell:

Set-ItemProperty -Path HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip6\Parameters -Name “DisabledComponents” -Value 0xFF -Type DWord

De update moest ook een bug in Secure Boot wegwerken. Die patch heeft dan weer nefaste bijwerkingen voor de Linux dual boot. Het is verre van de eerste, en zeer waarschijnlijk niet de laatste, Windows-update die voor problemen zorgt, maar KB5041585 heeft toch al heel wat op zijn conto staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home