Opensource CUDA-implementatie ZLUDA offline gehaald

AMD RX 6000 xt

Het Zluda-project, dat CUDA-compatibiliteit naar AMD brengt, is offline gehaald. Eerder dit jaar verscheen ZLUDA als opensource-project, maar nu ziet de maker zich genoodzaakt de code te verwijderen. Opvallend genoeg is Nvidia daarvoor niet de aanleiding.

In februari verscheen ZLUDA online als opensource-project. Nu is ZLUDA alweer verdwenen, en niet naar zin van de ontwikkelaar. Die werd naar eigen zeggen aangemaand om ZLUDA offline te halen, niet door Nvidia maar door AMD.

Dat is enigszins verrassend. ZLUDA is een implementatie van Nvidia CUDA, gebouwd voor AMD-GPU’s. Software gebouwd voor CUDA draait ook geaccelereerd op AMD-GPUs. AMD heeft het ZLUDA-project een tijdje financieel ondersteund met het oog ZLUDA te integreren in zijn concurrerende ROCm-platform, maar die plannen werden enkele maanden geleden opgeborgen.

lees ook

Nvidia CUDA draait dankzij Zluda ook op AMD

Goedkeuring, of toch niet

Ontwikkelaar Andrej Janik zette door en kreeg per mail van AMD de goedkeuring om het project opensource beschikbaar te stellen. Nu komt AMD volgens Janik terug op die goedkeuring, en stelt het dat eerdere mails niet juridisch bindend zijn. Noodgedwongen verdwijnt ZLUDA voorlopig uit GitHub.

In de woorden van Janik op Github:

“Wat er is gebeurd:

De code die hier eerder stond is verwijderd op verzoek van AMD. De code was vrijgegeven met goedkeuring van AMD via een e-mail. De juridische afdeling van AMD zegt nu dat die niet wettelijk bindend is, vandaar de terugdraaiing. Voordat iemand ernaar vraagt: Ik heb geen juridische dreigementen of enige communicatie van Nvidia ontvangen.

Wat nu:

Op dit moment maakt één vijandig bedrijf niet veel verschil. Ik ben van plan om ZLUDA opnieuw op te bouwen vanaf de pre-AMD codebase. De financiering van het project komt eraan en ik hoop in de komende weken de details te kunnen delen. Het zal een andere scope hebben en bepaalde functies zullen niet terugkomen. Ik wilde dat het een verrassing zou zijn, maar een van die features was ondersteuning voor Nvidia GameWorks. Ik heb het aan de praat gekregen in Batman: Arkham Knight, maar ik heb het nooit afgemaakt en nu zal die code nooit het daglicht zien.”

Nvidia CUDA blijft voorlopig dominant en een alternatieve implementatie van CUDA op AMD is er, omwille van AMD zelf, niet meer. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home