OpenAI lanceert canvas, een nieuwe interface voor ChatGPT waarmee gebruikers eenvoudig bewerkingen kunnen uitvoeren in een nieuw venster.
OpenAI introduceert een nieuwe interface voor ChatGPT. Canvas, gebouwd met GPT-4o, focust zich voornamelijk op creatieve projecten en codeerwerk. Met een extra virtuele werkruimte kunnen gebruikers nu eenvoudig bewerkingen en revisies op hun project laten uitvoeren, en eerdere versies eenvoudig terug ophalen.
Deze nieuwe interface is reeds beschikbaar in bètaversie voor ChatGPT Plus- en Team-gebruikers. Vanaf volgende week zijn de Enterprise- en Edu-gebruikers aan de beurt en krijgen zij ook toegang tot Canvas.
Canvas ChatGPT
ChatGPT krijgt een nieuwe uitstraling. Met canvas creëert OpenAI een virtuele werkruimte die focust op creatieve schrijf- en codeerprojecten. Canvas opent zich in een nieuw venster dat is onderverdeeld in twee delen. In het eerste deel bevindt zich de tekst of code waar de gebruiker aan werkt, het tweede deel is een zijbalk die de ChatGPT-prompts van de gebruiker en de reacties toont. Om canvas te openen, kan je “canvas gebruiken” intypen. Daarnaast wordt het ook automatisch geactiveerd wanneer de bot herkent dat canvas nuttig is bij jou verzoek.
Creatief werk en coderen
De nieuwe interface canvas is voornamelijk bedoeld voor creatieve projecten of codeerwerk, die regelmatig bewerkingen of revisies vereisen. Zo kan je specifieke onderdelen markeren om aan te geven waar ChatGPT zich op moet richten. De bot geeft vervolgens feedback en suggesties, en heeft hiervoor het volledige project in het achterhoofd.
lees ook
OpenAI lanceert nieuwe API voor natuurlijke spraakgesprekken
Het project kan je bovendien beheren in canvas, waar je rechtstreeks de bewerkingen kan toepassen. Toch niet tevreden? Dan is het mogelijk om eerdere versies terug op te halen met een eenvoudige knop in canvas. Bovendien krijg je een menu met snelkoppelingen voorgeschoteld, om onder andere de schrijflengte aan te passen, code te debuggen of andere acties uit te voeren.
Programmeurs krijgen ook heel wat mogelijkheden voorgeschoteld met canvas. Zo kunnen ze in deze nieuwe interface bepaalde codes laten controleren, opmerkingen toevoegen, bugs repareren of code omzetten naar een andere programmeertaal, waaronder JavaScript, TypeScript, Python, Java, C++ of PHP.
De uitrol van canvas zal geleidelijk verlopen, met een eerste beschikbare bètaversie voor ChatGPT Plus- en Team-gebruikers. Nadien volgen de Enterprise- en Edu-abonnementen.