Managers verliezen dagelijks een uur door slechte samenwerking

Uit onderzoek van Zoom blijkt dat managers gemiddeld een uur per dag verliezen door inefficiënte samenwerking. Hoewel persoonlijke vergaderingen als het meest productief worden ervaren, geven de meeste werknemers en managers de voorkeur aan chatberichten voor overleg.

Zoom ondervroeg 7.969 werknemers en managers wereldwijd over hun ervaringen met werkoverleg. Meer dan een derde van de managers (37%) meldt dat ze onnodig tijd verspillen aan vergaderingen of chats die geen concreet resultaat opleveren. Ook geeft 34 procent aan na een meeting alsnog hun teamleden om de status van projecten te moeten vragen. Bovendien wordt er veel tijd verloren bij het plannen van vergaderingen. Een meerderheid van de managers (83%) en werknemers (77%) verliest hier regelmatig tijd mee, mede omdat collega’s traag reageren op vergaderverzoeken.

Persoonlijke meetings

Uit het onderzoek blijkt verder dat persoonlijke meetings nog steeds als de meest effectieve overlegvorm worden gezien. Toch hebben managers en werknemers een sterke voorkeur voor chatapplicaties zoals Slack, Microsoft Teams en Zoom Team Chat. Slechts 38 procent van de managers en 54 procent van de werknemers kiest voor fysieke vergaderingen, terwijl chats bij respectievelijk 50 procent en 64 procent de voorkeur krijgen.

AI verhoogt productiviteit

Naast de uitdagingen die samenwerking met zich meebrengt, wijst het onderzoek ook op de rol van technologie. Nederland blijkt voorop te lopen in het gebruik van AI om productiviteit en samenwerking te verbeteren. 85 procent van de Nederlandse managers maakt regelmatig gebruik van AI, wat volgens hen leidt tot snellere en productievere teams.

Hoewel de inzet van meerdere apps voor miscommunicatie kan zorgen, blijkt AI juist een positief effect te hebben op de afstemming tussen teamleden. Zoom benadrukt dat organisaties meer aandacht moeten besteden aan de wensen van hun medewerkers, en dat de juiste technologie tijd en geld kan besparen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.