Microsoft waagt een nieuwe poging met Recall

windows recall
Bron: Microsoft

Microsoft heeft de gecontesteerde Recall-feature nog niet opgegeven. In oktober wil het een gereviseerde versie uitrollen naar het Windows Insider-testkanaal.

Herinner je Recall nog? Toen Microsoft de feature, exclusief voor Copilot+, tijdens Build in mei aankondigde, belande het in een storm van kritiek. Recall neemt screenshots van alles wat je op je pc doet en ordent dit via een tijdlijn. Dankzij de integratie van AI kan je met een zoekbalk gericht naar bepaalde screenshots zoeken.

Critici noemde de feature een beveiligings- en privacynachtmerrie. Microsoft mocht dan wel beloven dat screenshots genomen door Recall niet naar de cloud worden geüpload, maar er werd nauwelijks lokale beveiliging op toegepast. Deel je een apparaat met andere gebruikers of valt je toestel in verkeerde handen, zouden die vrije toegang hebben tot de screenshots.

Microsoft moest uiteindelijk toegeven aan de kritiek en floot Recall terug. Maar de functie is nog lang niet dood en begraven. In een blog kondigt Microsoft aan in oktober een nieuwe versie van Recall uit te rollen naar het Windows Insider-testkanaal.

Revisies

Microsoft zegt zelf de nodige revisies te hebben aangebracht om de initiële kritiek op Recall te beantwoorden. De screenshots zijn met encryptie beveiligd in rust en gebruikers zullen zich met Windows Hello moeten kunnen identificeren om toegang te krijgen. Recall zal ook manueel moeten worden ingeschakeld via de instellingen.

Het leek er zelfs even op dat je Recall volledig zal kunnen verwijderen door Windows. PCWorld merkte dit op in een previewupdate. Dit zou dan kunnen via het Configuratiescherm, dat op zijn beurt een onzekere toekomst heeft binnen Windows. Het nieuws werd later tegengesproken door Microsoft, zodat er veel onduidelijkheid blijft.

Zal Microsoft Recall er deze keer wel kunnen doorkrijgen? Het lot van de feature ligt in handen van Windows Insiders. Zij zullen er vanaf oktober mee aan de slag kunnen. Recall blijft exclusief voor apparaten die aan de systeemvereisten voldoen om zich een ‘Copilot+-pc’ te kunnen noemen. Hoewel we die term holle marketing vinden, kunnen de eerste apparaten ons wel bekoren.  

lees ook

HP OmniBook X 14 review: herrezen met superkrachten


Dit artikel verscheen origineel op 22 augustus. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home