Microsoft Power Virtual Agents laat iedereen complexe bots bouwen

Microsoft lanceert met Power Virtual Agents een no-code-tool waarmee je complexe chatbots kan bouwen, die naadloos integreren met de back-end van je organisatie, zelfs wanneer die uit legacy-applicaties zonder API bestaat.

Op Ignite in Orlando introduceert Microsoft Power Virtual Agents. Virtual Agents is de vierde telg in het Power-portfolio van lowcode en no-code-applicaties, dat verder uit Power BI, Power Apps en Power Automate bestaat. De nieuwste tool stelt gebruikers in staat om complexe chatbots te bouwen en te integreren met de bedrijfsback-end, zonder dat daar code aan te pas komt.

Veel functionaliteit, geen code

“Je kan Power Virtual Agents zien als een SaaS-oplossing bovenop het Azure Bot-framework”, vertelt Richard Riley, senior director van Microsofts Power-platform, aan Techzine. Virtual Agents bestaat uit een visuele interface waar je langs de ene kant een conversatiestructuur kan uitbouwen, met een workflow die aan Visio doet denken, en aan de andere kant meteen het eindresultaat ziet. “What you see is what you get.”

“Power Virtual Agents werkt samen met het hele Power-portfolio, maar de integratie met Power Automate is uitzonderlijk sterk”, weet Riley. Dat zorgt ervoor dat je de bot eenvoudig kan laten praten met de back-end van je bedrijf.

Power Automate (het vroegere Flow) zorgt er al voor dat je eenvoudige API’s kan aanspreken van andere software, om zo bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een technicus aan een bot te koppelen, zodat die meteen een afspraak kan maken met een eindgebruiker. Binnenkort komt daar nog samenwerking met legacy-software bij kijken. Power Automate krjigt immers RPA-capaciteiten. Zo kan je zonder code een handige klantgerichte bot bouwen, die aan de slag kan met informatie uit legacy-systemen die enkel via de UI toegankelijk zijn.

Verderbouwen

“Loop je toch tegen de limieten aan van de no-code-oplossing, dan is er nog altijd de mogelijkheid om het project uit handen te geven aan een professionele ontwikkelaar”, vertelt Riley. “Omdat de bot gebouwd wordt op het framework van Azure Bots, kan die er eventueel complexere functionaliteit aan toevoegen om het geheel vervolgens alsnog via Power Virtual Agents te publiceren.”

Over de exacte beschikbaarheid van Power Virtual Agents wordt nog nagedacht. Het is onduidelijk of de tool onder een bestaande licentie beschikbaar zal komen (zoals BI onder E5). Net als de andere Power-tools zal je Power Virtual Agents wel afzonderlijk kunnen aanschaffen.

‘Power’ als merk

De introductie van Power Virtual Agents illustreert tot slot nog de nieuwe Power-strategie van Microsoft. Riley: “Power is na de lancering als een raket de lucht in geschoten. De tools zijn erg populair en bedienen een grote niche van powerusers. Daarom beslisten we enkele maanden geleden om Power als merk vanonder de Dynamics-paraplu te halen.” Dat betekent concreet dat ‘Power’ vandaag op hetzelfde niveau staat voor Microsoft als de merken ‘Office’, ‘Azure’ en ‘Windows’.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home