Microsoft Paint krijgt generatieve AI-functies om afbeeldingen te bewerken

Microsoft geeft Paint zijn grootste update in jaren met gloednieuwe generatieve AI-functies om foto’s nog sneller en efficiënter te bewerken.

Microsoft introduceert twee nieuwe AI-functies: Generative Fill en Generative Erase. Gebruikers kunnen hiermee in een handomdraai foto’s bewerken door objecten toe te voegen of te verwijderen. De update is vergelijkbaar met die van Adobe Photoshop Elements, waar ook AI-verbeteringen doorgevoerd zijn.

Enige vereiste is dat je wel een Copilot Plus-pc hebt. Dit zijn pc’s met een krachtige NPU die minimaal 40 TOPS levert. In tegenstelling tot traditionele CPU’s en GPU’s zijn NPU’s geoptimaliseerd voor het uitvoeren van complexe wiskundige berekeningen die deel uitmaken van kunstmatige neurale netwerken. Een lijst met compatibele pc’s vind je hier.

Generatief vullen of wissen

Gebruikers kunnen via een brush specifieke delen van de foto bewerken. Generative Erase, een functie die al in de Foto’s-app beschikbaar was, zal ongewilde figuren op de achtergrond of andere ongewenste objecten ‘weggommen’. Met Generative Fill kunnen AI-gegenereerde objecten via een prompt aan je foto toegevoegd worden. Microsoft wil met deze update mensen minder afhankelijk maken van prijzige high-end fotobewerkingssoftware.

De technologie bouwt verder op de Cocreator tool binnen Paint die vorig jaar werd aangekondigd. De getypte tekst worden verwerkt met Dall-E van OpenAI. Volgens The Verge werkt het genereren van afbeeldingen niet alleen via omschrijvingen of prompts, maar ook via referentiesketches. Vervolgens kan je de afbeelding bewerken met alle functies die Paint te bieden heeft. Het is nog niet bekend wanneer de update naar Windows 11 wordt uitgerold.

Vorige maand nog werd door Microsoft de stekker uit Paint 3D getrokken. De app was bedoeld om de originele Paint te vervangen, maar de 3D-functionaliteiten bleken niet aan te slaan bij het grote publiek. Gelukkig wordt er duidelijk wel nog ingezet op het moderniseren van Paint met artificiële intelligentie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.