Microsoft maakt audio en video doorzoekbaar op inhoud met Windows 11

windows 11

Microsoft werkt aan de integratie van een slimme zoekfunctie in Windows 11, waarbij zoekopdrachten rekening houden met de gesproken taal in audio- of videobestanden

Microsoft wil je audio- en videobestanden doorzoekbaar maken via een functie die momenteel Intelligent Media Search heet. Intelligent Media Search gebruikt AI-modellen om mediabestanden op je systeem te indexeren. Op basis van die indexatie kan je dan zoeken op een trefwoord, waarbij media met dat trefwoord naar voren komt.

De functie is niet automatisch aanwezig. Gebruikers moeten Intelligent Media Search inschakelen, waarna media wordt verwerkt. Het is dus niet zo dat Microsoft ongevraagd al je beeld- en geluidsopnames gaat analyseren.

Bètafunctie

Gebruiker Xeno ontdekte de nieuwe functionaliteit in Windows 11 Canary Build 27695. Veel informatie over de finale implementatie bestaat op dit moment niet. Het lijkt wel logisch dat Microsoft kleine maar nuttige AI-functionaliteit integreert met Windows. Voorlopig verkondigt het marketingteam immers het evangelie van de Copilot+-AI-computer, maar zijn er nauwelijks nuttige AI-gerelateerde functies die ook echt lokaal draaien. Indexatie en doorzoekbaarheid van multimedia zou daar verandering in brengen.

Wanneer de Intelligent Media Search zijn weg naar het grote publiek zal vinden, is niet duidelijk. We weten evenmin of de Nederlandse taal vanaf dag één herkend zal worden. Het bestaan van de functie toont vooral aan dat er wel degelijke een toekomst bestaat voor de AI-pc en de ingebouwde NPU.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home