Microsoft eindigt Copilot+-exclusiviteit voor Qualcomm in november 

De Copilot+-functies van Microsoft komen vanaf november ook naar compatibele x86-laptops. Tot nu waren die voorbehouden voor toestellen Qualcomm Snapdragon X Elite onder de motorkap. 

Intel brengt zijn Copilot+-functionaliteit naar x86-laptops. Copilot+-pc’s lanceerden deze zomer exclusief met ARM-gebaseerde Qualcomm Snapdragon X-processors. Die chips voldeden als enigen aan de minimale vereisten van Microsoft om het label te dragen.  

Daarmee wil Microsoft er vooral voor zorgen dat Copilot+-laptops voldoende NPU-rekenkracht aan boord hebben. Hoewel het marketingdepartement van Intel halsstarrig anders beweerde, had Intel nog geen AI-compatibele chip op de markt en ook AMD’s initiële NPU’s waren niet krachtig genoeg. 

Intussen is de situatie veranderd. AMD heeft meer capabele chips voorgesteld en Intel kondigde pas Lunar Lake aan. Daarmee heeft het x86-kamp ook geschikte processors in huis. Om aan die realiteit tegemoet te komen, lost Microsoft in november een update naar compatibele x86-systemen. Die zullen vanaf dan dezelfde Copilot+-functionaliteit ondersteunen als hun ARM-gebaseerde concurrenten. 

Matige functies

Veel hoef je daarbij op dit moment nog niet te verwachten. Je kan spelen met AI in Paint, al werkt die functie veel minder goed dan pakweg Dall-E in de cloud. Je kan ook live ondertitels genereren voor alles wat op je scherm afspeelt, zolang de voertaal Engels is. En dan zijn er nog enkele AI-gedreven functies zoals automatisch oogcontact tijdens een call, dat tijdens onze tests nooit goed werkte, of efficiënter vervaagde achtergronden. Die laatste functie is het interessantsts, aangezien ze Microsoft Teams flink efficiënter laat draaien. 

Microsoft plant wel toe te voegen aan de AI-functionaliteit. Zo is er sprake van indexatie van de inhoud van multimediabestanden zodat je daarop kan zoeken, en mogen we vroeg of laat een versie van Recall verwachten. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home