Microsoft Bing Copilot maakt onterechte beschuldigingen

Microsoft Copilot

Microsoft Bing Copilot deelde misinformatie over een Duitse journalist nadat hij de chatbot vroeg om zichzelf te omschrijven.

Microsoft’s chatbot Bing Copilot beschuldigde ten onrechte een Duitse journalist van verschillende misdaden. Hij werd omschreven als een kindermisbruiker, een ontsnapte uit een psychiatrische instelling en een oplichter die weduwen uitbuit. De journalist werd foutief aangeduid als dader, terwijl hij louter de verslaggever was van dergelijke misdaden. De journalist stuurde nadien een verzoek tot staking via zijn advocaat naar Microsoft.

Onterecht beschuldigd

De Duitse journalist Martin Bernklau vroeg Microsoft Bing Copilot een omschrijving van zichzelf. Wat hij nadien te lezen kreeg, liet hem vol verbazing achter. Microsoft Bing Copilot beschuldigde hem van diverse misdaden waarover hij ooit een verslag had gemaakt. Zo werd hij door de chatbot omschreven als een kindermisbruiker, een ontsnapte uit een psychiatrische instelling en een oplichter die weduwen uitbuit.

lees ook

Klacht tegen OpenAI wegens hallucinaties ChatGPT 

Bernklau vertelde in een video-interview zijn verhaal aan de Duitse publieke televisiezender Südwestrundfunk (SWR). Nadien berichtte de journalist The Register in een mail, dat zijn advocaat een verzoek tot staking naar Microsoft heeft gestuurd. Bovendien zei hij dat het bedrijf er niet in geslaagd was de misinformatie adequaat te verwijderen. “Microsoft heeft de functionaris voor gegevensbescherming van de Vrijstaat Beieren beloofd dat de nepinhoud zou worden verwijderd”, aldus Bernklau aan The Register.

Een woordvoerder van Microsoft vertelde The Register dat ze “het rapport onderzocht hebben en passende en onmiddellijke maatregelen genomen hebben om dit aan te pakken.” Dat chatbots misinformatie delen of zaken verzinnen, is al meermaals gebeurd. Dit benadrukt opnieuw het belang van een kritische blik bij het overnemen van door AI-gegenereerde teksten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home