Microsoft geeft Configuratiescherm dunne levenslijn: verwijzingen naar dood verdwijnen

Microsoft gaat het configuratiescherm misschien toch niet finaal afvoeren ten voordele van de instellingen-applicatie. De taal op een ondersteuningswebsite is plots stiekem gewijzigd.

Microsoft is toch niet zo standvastig in zijn ambitie om het Configuratiescherm te begraven. Dat blijkt uit enkele wijzigingen in een ondersteuningspagina. Vorige week deelde Microsoft nog officieel zijn intentie om het Configuratiescherm in Windows finaal af te voeren op die pagina.

Het was altijd al het plan van Microsoft om de knoppen en schakelaars van Windows naar een nieuwe Instellingen-app te verhuizen, dus een complete verrassing waren de plannen niet. In de praktijk was dat een moeizaam proces, met een Instellingen-menu geschikt voor de gemiddelde gebruiker, en het oude vertrouwde Configuratiescherm als meer uitgebreide optie voor de ervaren Windows-rot.

Er waren daarom al lang geruchten over de plannen, maar nooit concreet. Microsoft schreef zijn ambitie om het Configuratiescherm (of Control Panel in het Engels) te begraven nooit duidelijk neer, tot vorige week. Op de pagina werd het Configuratiescherm omschreven als een gecentraliseerde locatie om instellingen te manipuleren, maar “Het configuratiescherm wordt momenteel uitgefaseerd en vervangen door de app Instellingen, die een modernere en gestroomlijndere ervaring biedt.” Zo beschreef Microsoft letterlijk dat het de bedoeling is om het menu op een bepaald punt finaal af te voeren.

Van die taal is nu geen spoor meer. Vandaag lezen we: “Veel van de instellingen in het Configuratiescherm worden momenteel gemigreerd naar de Instellingen-app, die een modernere en gestroomlijndere ervaring biedt.” Dat Microsoft de moeite doet om de pagina te wijzigen na nieuws over de nakende dood van het Configuratiescherm, toont minstens aan dat de toepassing nog niet in de nabije toekomst zal verdwijnen.

Het configuratiescherm draait al even mee: het menu bestaat al sinds 1985. Het ziet er intussen een beetje verouderd uit in vergelijking met de Instellingen-app, maar heeft enkele belangrijke troeven. Om te beginnen zijn alle mogelijkheden van het Configuratiescherm nog bijlange niet gemigreerd naar instellingen, en is het Configuratiescherm zo een krachtigere tool.

Grootst gemene deler

Vervolgens kennen gebruikers die al eens met de instellingen van Windows moeten prutsen hun weg in het menu. In de Instellingen-app staat alles op een andere plek, die niet altijd even handig vindbaar is. Dat komt deels omdat Microsoft effectief alles in Instellingen wil centraliseren, terwijl de applicatie toch toegankelijk moet blijven voor leken.

Microsoft praat al sinds 2015 over het einde van de tool, maar slaagt er na een decennium en twee Windows-versies nog steeds niet in om alle functionaliteit over te zetten naar Instellingen. Nu blijkt dat het bedrijf nergens zwart-op-wit wil zeggen dat het Configuratiescherm effectief naar de uitgang wordt begeleid. Voorlopig blijft het scherm bijgevolg nog wel even bestaan.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 22 augustus 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home