Linux-vader Linux Torvalds uit zich positief over de nieuwe MacBooks, maar denkt dat de houding van Apple er voor zal zorgen dat het OS niet meteen compatibel zal zijn met de toestellen.
De eerste ARM-MacBooks van Apple kunnen op veel enthousiasme rekenen. De eerste tests wijzen uit dat de toestellen erg krachtig zijn en de nieuwe architectuur geen voelbare nadelen met zich meebrengt. Het succes van Apple kan een ware ARM-revolutie ontketenen, waarbij x86 als dominante architectuur voor laptops terrein verliest.
Linux-uitvinder Linux Torvalds kijkt ook uit naar die toekomst. “Ik wacht al heel lang op een ARM-laptop die Linux kan draaien”, zegt hij op het Real World Technologies Forum. “De nieuwe Air zou bijna perfect zijn, behalve dan het OS.” Daar schuilt natuurlijk het probleem. “Apple draait wel Linux in zijn cloud, maar niet op zijn laptops”, betreurt Torvalds.
Gesloten hardware
Om het OS naar de nieuwe hardware te porten, is er immers heel wat werk aan de winkel. Linux kan perfect op de ARM-architectuur draaien, maar de nieuwe MacBooks zijn meer dan alleen hun processor. Het grootste probleem is de door Apple ontwikkelde gpu die ingebouwd zit op de M1-SoC. Daarover deelt Apple zelf geen details, wat compatibiliteit met Linux in de weg staat.
“Ik heb geen zin om te strijden met bedrijven die niet willen helpen”, zegt Torvalds daarover. Zonder hulp van Apple, dat zijn eigen hardware moet openstellen, is het onbegonnen werk om een waardevolle versie van Linux naar de M1-laptops te brengen. De geslotenheid van Apple brengt bijkomende problemen met zich mee. Zo zou ook Google moeite hebben om zijn browser te optimaliseren voor de Apple M1.
Software-euvels zullen vroeg of laat wel verdwijnen, maar verwacht dus geen Linux-distributie op maat van de Apple M1-MacBooks.