Lenovo toont AI Now: lokale AI-assistent die jouw documenten kent

Lenovo lanceert AI Now. Dat is een AI-assistent voor de nieuwste Lenovo-laptops die ChatGPT-achtige capaciteiten naar je toestel brengt. De assistent draait lokaal en haalt zijn kennis onder andere uit jouw documenten.

Op Lenovo Tech World in Bellevue toont Lenovo een eigen AI-assistent: Lenovo AI Now. AI Now is gebouwd op het Llama 3.1-model van Meta en draait lokaal op compatibele laptops. De standaard-interface van AI Now verrast niet. We zien een chatbot in een Lenovo-venster die sterk doet denken aan Microsoft Copilot.

Lokale data als basis

Toch is een vergelijking met Chat met RTX van Nvidia gepaster. AI Now haalt zijn kennis immers uit lokale data, net als die oplossing. Je kan naar believen mappen en bestanden vanop je interne schijf toevoegen aan de kennis van Lenovo AI Now. Stel je een vraag, dan zal de chatbot die proberen te beantwoorden aan de hand van jouw documenten.

Op het event zien we een demo waarin Lenovo AI Now toegang heeft tot een gedetailleerde reisplanning. Wanneer iemand tijdens een demo een vraag stelt over te geplande reis, is AI Now slim genoeg om dat document als referentie te gebruiken en de vraag correct te beantwoorden.

“Lokale inferentie met modellen gebouwd voor endpoints, dat is een belangrijke stap richting echt persoonlijke AI”, zegt CEO Yuanqing Yang op het podium. Lenovo heeft de ambitie om erg persoonlijke AI-oplossingen te ontwikkelen en AI Now is daar een mijlpaal in.

Leren en creëren

Lenovo AI Now is niet de snelste chatbot wanneer die draait op lokale hardware, maar antwoorden verschijnen relatief vlot. AI Now dient verder als hub om gebruikers te verwijzen naar enkele andere AI-toepassingen. Zo demonstreert Lenovo de Learning Zone, gericht op studenten. Daar kan je bijvoorbeeld een cursus uploaden in de vorm van een PDF, waarna AI automatisch een meerkeuze-test genereert waarmee je kan studeren. De Creator Zone laat je dan weer toe om afbeeldingen te genereren

Omdat AI Now lokaal draait, gaan je data niet naar de cloud. Dat impliceert wel dat je een compatibel toestel moet hebben. Computers hebben 24 GB RAM nodig om compatibel te zijn, tenzij ze zijn uitgerust met een dedicated GPU. In dat geval volstaat 16 GB. AI Now maakt dynamisch gebruik van CPU, GPU en NPU wanneer die aanwezig zijn.

Sleutelen met de instellingen

Lenovo wijst nog op andere functionaliteit: AI Now kan je helpen om de instellingen van je laptop aan te passen. Je kan bijvoorbeeld klagen over pijnlijke ogen, waarna de AI-assistent voorstelt om de Eye Care-modus te activeren. Dat zien we zelf toch meer als een gimmick: zo moeilijk is het niet om instellingen zelf aan te passen.

De lokale verwerking van data door AI Now is wel veelbelovend. Wie veel notities maakt, mappen vol presentaties heeft of belangrijke data in PDF’s bewaart, kan die met Lenovo AI Now ontsluiten zonder ze toe te vertrouwen aan een cloudpartner. Bovendien is AI Now gratis bij compatibele Lenovo-laptops.

Helaas is de AI-assistent bij lancering niet beschikbaar in het Nederlands. Andere talen naast Engels zouden wel snel moeten volgen.

Copilot en AI Companion

Lenovo is bovendien niet de enige die een lokale AI-assistent als de verantwoordelijkheid van de laptopbouwer ziet. HP werkt aan een gelijkaardige functie onder de noemer HP AI Companion.

Tot slot merken we nog op dat dergelijke functionaliteit wel sterk in het vaarwater komt van de Copilot-oplossing van Microsoft, al betwist Lenovo dat tijdens de demo. Het bedrijf noemt AI Now complementair, al is het voor ons niet zo duidelijk in welk scenario je beide oplossingen naast elkaar zou gebruiken.

Microsoft heeft nauwere integratie met documenten via Microsoft 365 en Copilot, maar die dienst is cloudgebaseerd en kost geld. AI Now kan zonder meerkost aan de slag met je lokale documenten, en lijkt ons wat dat betreft toegankelijker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.