Europese iPhone-gebruikers mogen systeemapps vrij kiezen

ios apps iphone

Europese iPhone-gebruikers krijgen meer vrijheid van Apple in het kiezen van systeemapps in iOS. Apple schikt zich verder naar de Digital Markets Act.

Apple heeft een boodschap voor Europese iPhone- en iPad-gebruikers en ontwikkelaars. Tegen het einde van het jaar wil Apple een nieuw menu voor systeemapps toevoegen aan de instellingen, waar gebruikers hun voorkeursapp voor onder andere bellen, berichten, camera en het toetsenbord. Tegen de herfst van 2025 zal je ook de systeemapps voor navigatie, vertalingen en spamfilters kunnen kiezen.

Sinds iOS 17.4 is er al een keuzemenu voor browsers, die gebruikers niet langer meer verplicht om Safari als hun standaardbrowser in te stellen. Het keuzemenu toont een lijst van twaalf browsers om uit te kiezen. De geselecteerde browser wordt automatisch geïnstalleerd op je telefoon. Ontwikkelaars van de browsers zullen toegang krijgen tot gegevens over het keuzescherm.

apple browserkeuze ios
Het browserkeuzemenu in iOS 17.4 en latere versies.

De Apple App Store zal eveneens grote veranderingen ondergaan in de EU. Apple heeft, met enige tegenzin, externe appwinkels toegelaten in iOS en iPadOS. Daar blijft het niet bij, want je zal de App Store binnenkort zelfs volledig kunnen verwijderen. Dit geldt ook voor andere systeemapps zoals Safari en Berichten, met uitzondering van de Instellingen- en Telefoon-app.

Deuren open

Apple zegt deze maatregelen te hebben genomen na ‘voortdurende dialoog met de Europese Commissie’. De iPhonebouwer is in de Digital Markets Act aangeduid als poortwachter. Met de wet hoopt de Europese Commissie het tot nu toe altijd gesloten ecosysteem van Apple open te zetten voor externe partijen.

lees ook

EU beschuldigt Apple formeel van niet naleven DMA

Hoewel Apple het zelden eens is met de bepalingen van de DMA, lijkt het er zich toch meer en meer na te schikken. Recent bereikte Apple en de EU bijvoorbeeld ook een akkoord over NFC-betalingen. Apple hoopt dat met deze aanpassingen in iOS de kous af is. Voor zijn Apple Intelligence-suite lijkt het bedrijf voorlopig niet bereid tot toegevingen, al zou er voor macOS een sprankeltje hoop zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home