Google gaat de strijd aan met GitHub Copilot aan met de lancering van Codey. Voor Android-ontwikkelaars is er Studio Bot.
Dat AI een belangrijk thema was op de openingsdag van Google I/O 2023, is een understatement. We kregen aankondiging na aankondiging over nieuwe AI-aangedreven diensten binnen het immense Google-ecosysteem. De zoekmachine van Google krijgt een AI-make-over, maar de techgigant denkt ook aan softwareontwikkelaars met niet één maar twee nieuwe AI-assistenten: Codey en Studio Bot.
We beginnen met Codey. Deze AI-tool is gebaseerd op Google’s eigen taalmodel PaLM 2 en is specifiek getraind om natuurlijke taal om te zetten naar code. Google geeft aan gebruik te hebben gemaakt van code die als opensource beschikbaar is om Codey de knepen van het vak aan te leren. Meer dan twintig programmeertalen worden ondersteund bij de lancering, waaronder Go, Java, JavaScript, Python en SQL; een lijstje dat Google nog wil uitbreiden.
Wie het nieuws rond AI al langer opvolgt, zal terecht opmerken dat Codey eigenlijk een kopie is van GitHub Copilot, dat al sinds vorige zomer beschikbaar is. Ook de gratis AI-codeertool StarCoder van Hugging Face en ServiceNow kan je als een directe concurrent zien. Toch kan Codey iets wat de rest niet kan: het kan ook algemene vragen over Google Cloud-producten beantwoorden.
Studio Bot
Voor Android-ontwikkelaars komt Google met een aparte codeerassistent op de proppen: Studio Bot. Die zal worden geprogrammeerd in Android Studio, de codeerapplicatie voor het mobiele besturingssysteem. Studio Bot zal zich minder proactief bemoeien met je code zoals Copilot, maar enkel in actie schieten als je het een vraag stelt. Google geeft zelf aan dat de tool ook beter is in het beantwoord van algemene codeervragen dan codespecifieke vragen.
Over AI-gegeneerde code bestaat nog heel wat discussie. Experten menen dat AI vaak onveilige code produceert. Google waarschuwt dan ook dat de output van Code en Studio Bot altijd nog even moet gecontroleerd worden. Beide codeertools zijn op uitnodiging beschikbaar in de Verenigde Staten. Google neemt graag de tijd bij het uitrollen van nieuwe AI-producten.