Sinds vorige week krijgen heel wat Chrome-gebruikers de melding dat Chrome wordt beheerd door een organisatie of bedrijf. Wanneer dat binnen de bedrijfswereld gebeurt, is dat normaal. Er zijn ook heel wat situaties waarbij de melding komt zonder dat er aparte enterprise policies actief zijn.
De melding zorgt voor heel wat onrust bij Chrome-gebruikers. Google heeft afgelopen weekend in een blogpost uitgelegd wat de melding inhoudt en wie die allemaal kan ontvangen. Wie een bedrijfscomputer gebruikt, krijgt nu standaard de melding in Chrome ‘Managed by your organisation’.
De IT-afdeling kan in Chrome regels uitrollen waaronder nieuwe bladwijzers voor belangrijke webapplicaties en intranet websites. Om als werknemer op de hoogte te zijn dat zoiets kan gebeuren, verschijnt voortaan deze nieuwe melding.
Browser reset
Wie de melding op zijn persoonlijke computer ontvangt zonder dat een IT-administrator die beheert, maakt zich onmiddellijk zorgen. Google verduidelijkt nu dat bepaalde externe software een Chrome enterprise policy kan instellen. Wanneer dat het geval is, krijg je de melding te zien. In de meeste gevallen moet je je geen zorgen maken en maakt de app gebruik van deze policy om naadloos in Chrome te integreren.
Mocht dat laatste het geval zijn, dan word je ook visueel verwittigd dat het gedrag van Chrome beïnvloed wordt door iemand anders dan jij. Wanneer dit bericht ongewenst verschijnt, typ je chrome:policy in de adresbalk om te zien welke regels allemaal gelden. Zo kan bijvoorbeeld een wachtwoordmanager verantwoordelijk zijn voor de melding en is er geen reden voor paniek.
Wanneer de melding nog steeds geen steek houdt, kan je beter je browser resetten. Klik bovenaan op de drie puntjes, ga naar Instellingen en kies Geavanceerd. Helemaal onderaan zie je Reset instellingen naar hun originele staat. Na deze stap krijg je opnieuw een steriele nieuwe browser alsof je Chrome nieuw hebt geïnstalleerd. Wanneer je dan chrome:policy in de adresbalk typt, zou alles in orde moeten zijn.
Gerelateerd: Chrome krijgt ‘never slow’-modus die internet stuk maakt