Google voegt drie nieuwe AI-modellen toe aan Gemma 2-familie

Google breidt de Gemma 2-familie uit met drie nieuwe lichtgewicht, generatieve AI-modellen: Gemma 2 2B, ShieldGemma en Gemma Scope. 

Google lanceert een drietal nieuwe generatieve AI-modellen die naar eigen zeggen veiliger, kleiner en transparanter zijn dan de meeste anderen, dat schrijft het bedrijf in een blogbericht. De lichtgewicht AI-modellen Gemma 2 2B, ShieldGemma en Gemma Scope zijn een aanvulling op de reeds bestaande Gemma-reeks. Gebruikers kunnen de modellen vanaf nu uitproberen.  

Toevoeging Gemma-serie

De drie nieuwe modellen zijn een toevoeging aan de Gemma 2-familie. Dit is een reeks ‘open’ modellen die begin dit jaar werden gelanceerd. Het ‘open’ karakter mag niet verward worden met open source-modellen. Bij open source hebben gebruikers volledige creatieve autonomie, zonder beperkingen. Hier tegenover staat het Gemini-model van Google, waarbij de broncode niet beschikbaar gesteld wordt voor ontwikkelaars. Met de Gemma-reeks leek Google een goodwill te creëren bij ontwikkelaars.  

lees ook

Google brengt Gemini 1.5 Flash met upgrades naar gratis gebruikers

Nu lanceert Google een drietal nieuwe generatieve AI-modellen die tot de club van de open Gemma-modellen behoren. Naast de reeds bestaande Gemma 2B en Gemma 7B, worden volgende modellen toegevoegd: Gemma 2 2B, ShieldGemma en Gemma Scope. 

Klein en veilig

Dit drietal aan nieuwe Gemma-modellen is ontworpen voor licht verschillende toepassingen en use cases, maar delen op gebied van veiligheidsbenadering dezelfde waarden. Gemma 2 2B is een lichtgewicht model voor het genereren van analysetekst. Dit model kan op verschillende hardware worden uitgevoerd, waaronder laptops en edge-apparaten.  

ShieldGemma is een bundel van veiligheidsclassificatoren. Dit model tracht schadelijke content zoals haatdragende taal, intimidatie of seksueel expliciete inhoud te detecteren bij de in- en uitvoer. Het model is gebouwd op Gemma 2. 

Google – ShieldGemma

Tot slot biedt Gemma Scope onderzoekers en ontwikkelaars transparantie in de besluitvormingsprocessen van Gemma 2-modellen. Google omschrijft het model in zijn blog als volgt: “Gemma Scope werkt als een krachtige microscoop en gebruikt sparse autoencoders (SAE’s) om in te zoomen op specifieke punten in het model en de interne werking ervan beter interpreteerbaar te maken.” 

Gebruikers kunnen deze nieuwe modellen vanaf nu uitproberen door het te downloaden, via NVIDIA NIM of Google AI Studio.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home