Google lanceert een nieuwe versie van Bard, zijn AI-chatbot, met deze keer integraties in Google-apps zoals Gmail, Docs, Maps en Drive.
Vanaf vandaag kan je Bard, de ChatGPT-concurrent van Google, gebruiken over verschillende Google-apps. De zoekgigant benadrukt dat gebruikers hiervoor eerst toestemming moeten geven, anders werkt het niet. De toestemming opnieuw intrekken kan op elk ogenblik.
Traint Google dan zijn chatbot met jouw privédata? De zoekgigant zegt dat het die niet gebruikt om het AI-model te trainen. Jij en alleen jij hebt toegang tot je gegevens. Als Bard doorheen die gegevens zoekt, kan het dat alleen wanneer jij bent ingelogd. Google benadrukt ook dat er geen menselijke reviewers toegang hebben tot je conversaties met Bard wanneer het gaat om privégegevens zoals in Gmail of Docs.
Zo kan je nu bijvoorbeeld aan Bard vragen wat je belangrijkste e-mails zijn en samenvatten wat je hebt gemist. Je moet nog wel behoorlijk wat details in de AI-chatbot stoppen om de functie goed te gebruiken. Stel dat je bijvoorbeeld wil weten hoe het staat met het lidmaatschap van een dienst, dan moet je de naam van de dienst mee in de vraag stoppen.
Alles in één conversatie
De nieuwe extensies van Bard kunnen ook onderling werken met elkaar. Stel dat je een hotelreservatie opzoekt in Gmail via de chatbot. Daarna kan je vragen of Bard de route naar de luchthaven kan geven en YouTube-video’s toont van wat er te doen is op vakantie. Dit allemaal kan in één conversatie dankzij de nieuwe versie van Bard.
Voor YouTube, Flights, Hotels en Maps moet je niet manueel een opt-in doorgeven, omdat Google daar niet je persoonlijke data gebruikt. Wil je liever niet dat de extensie naar Bard doorgaat, dan kan je er altijd voor kiezen voor een opt-out.
Meer duiding
De ‘Google it’-knop binnen Bard dubbelcheckt voortaan antwoorden via Google Research en Deepmind. Je kan het G-icoontje aantikken en zien waartegen de tekst is gevalideerd. Je kan indien het statement verder lezen door op het resultaat te klikken.
Wanneer de AI-chatbot niet helemaal zeker is, kleurt de tekst oranje. Hiermee wil Google aan zijn gebruikers duidelijk maken dat de AI hier mogelijk ‘hallucineert’ en de gegevens niet kan verifiëren.
Tot slot kan je nu een Bard-URL doorsturen, waarna de ontvanger de volledige conversatie kan zien. Je kan als je wil zelfs extra vragen stellen rond het onderwerp en de link daarna opnieuw doorsturen naar de initiële zender.
Google Bard is sinds deze zomer beschikbaar in de Benelux. Toegang tot Bard vind je hier.