Google voert App Maker, een onderdeel van G Suite, af. Nieuwe toepassingen maken kan tot april, maar begin 2021 verdwijnt het hele platform definitief en moeten bedrijven zelf opzoek naar een alternatief.
Toen we eind vorig jaar praatten met David Thacker, Vice President Product Management voor Google Apps en G Suite, gaf die aan dat Google een stuk volwassener is geworden wat zijn professionele dienstverlening betreft. We vroegen wat hij dacht van de perceptie dat Google toepassingen waar het interesse in verliest, zomaar afvoert. Microsoft biedt in dat opzicht toch meer zekerheid, was onze insteek.
Weg met App Maker
Thacker liet uitschijnen dat Google vroeger misschien liberaler was wat de ondersteuning van producten en diensten betreft, maar dat naar professionele gebruikers wel degelijk op Google kunnen rekenen. Tenzij je Google App Maker gebruikt. App Maker is een onderdeel van G Suite Business en G Suite Enterprise, en is zo voor honderd procent gericht op professionele gebruikers. De tool laat organisaties toe om in een low code-omgeving toepassingen te bouwen.
Google App Maker heeft geen grote gebruikersbasis maar wordt wel degelijk gebruikt binnen organisaties. Vooral HR, Finance en gelijkaardige departementen zouden de oplossing volgens The Register inzetten om vlot wegwijs te raken doorheen data in Google Sheets en Google-databases. Bedrijven die erop vertrouwen, hebben nu tot 19 januari 2021 tijd om een alternatief te vinden.
Geen legacy-ondersteuning
Google stuurt de App Maker naar het bejaardentehuis omdat de tool onvoldoende gebruikt wordt, en precies daar knelt het schoentje. Wie kiest voor Google en G Suite omwille van een nichefunctionaliteit die perfect binnen het eigen businessmodel past, loopt altijd het risico dat Google precies die toepassing beu raakt en afvoert. Google wil erg graag concurreren met Microsoft en Office, en doet dat ook alsmaar beter, maar slaagt er niet in om zichzelf als echt betrouwbaar af te schilderen.
Je kan ervan uit gaan dat de kernfunctionaliteit van Google-diensten zoals G Suite en het Google Cloud Platform behouden blijft. Word je echter gelokt door meer nichetoepassingen, dan ben je heel duidelijk onderhevig aan de grillen van Google. Legacy-ondersteuning om een kleine groep gebruikers te bedienen, is iets waar het bedrijf duidelijk geen boodschap aan heeft.
Lees ook: Hoe Google Microsoft Office van de troon wil stoten, waarin we onderzoeken welke strategie Google gebruikt om een evenwaardige concurrent van ’s werelds bekendste productiviteitssuite te worden.