Na enkele jaren van research lijkt het erop dat Microsoft doorgaat met Project Silica. Dit initiatief gebruikt speciaal daarvoor gefabriceerd glas om grote hoeveelheden data duurzaam en voor een lange periode op te slagen.
Project Silica kwam voor het eerst kijken in 2019. Microsoft stelde het toen voor als een researchinitiatief. De initiële bedoeling was om het speciale glas als alternatief voor fysieke opslagmogelijkheden naar voor te schuiven. Vier jaar later lijkt Project Silica zelfs cloudopslag te willen vervangen.
Het boek of de film
Omdat de meeste vormen van opslag eindig zijn, moet de data erop steeds worden gekopieerd en overgedragen. Dat kost niet alleen steeds geld en tijd, het gaat ook ten koste van de data zelf. Daarom ontwikkelde Microsoft het duurzame glas van Project Silica. De data die in het glas wordt geschreven blijft onveranderd en kan duizenden jaren meegaan, tot wel 10.000 jaar volgens de researchers.
Volgens Microsoft kan één plaatje van het speciale glas, ter grootte van een onderzettertje, verschillende terabytes aan gegevens opslagen. Om ons een idee te geven verwoordt de technologiereus het als:
- 1,75 miljoen liedjes
- 875.000 keer de tekst van de ellenlange roman ‘Oorlog en vrede’
- 3.500 films
Het glas van deze technologie kan elektromagnetische pulsen en extreme temperaturen weerstaan en is bovendien vriendelijk voor het milieu. Door het beperkte volume neemt deze vorm van opslag ook veel minder plaats in.
lees ook
Microsoft denkt aan kernreactoren om datacenters van stroom te voorzien
Praktisch
Om de data in het kwartsglas te decoderen en snel te lezen en schijven gebruikt Microsoft de AI van zijn eigen clouddienst Azure (nu met nog meer Dynatrace).
De data wordt in vier stappen opgeslagen:
- Schrijven met een ultrasnelle femtoseconde-laser (een femtoseconde is een biljardste van een seconde)
- Lezen met een computergestuurde microscoop
- Decoderen
- Opslagen in een passieve bibliotheek zonder elektriciteit in de opslagunits
Wanneer een plaatje is beschreven, weerhoudt het systeem dat het ooit terug bij de laser terechtkomt. In de faciliteit laden robots op die activeren wanneer er data nodig is. Vervolgens haalt een robot een glasplaatje voor de lezer en brengt het achteraf terug.
Mucis, maestro
Het project kwam ook tot stand samen met Elire. Deze commerciële ondernemingsgroep die zich focust op duurzaamheid en slimme infrastructuur werkte samen met Microsoft Research om Project Silica in te zetten voor zijn Global Music Vault op de het Noorse eilandengroep Spitsbergen.
Dit is een muzikale versie van de Wereldzadenbank of het Arctic World Archive. Beide opslagfaciliteiten bevinden zich op diezelfde ruime Noorse locatie. Elire denkt nu al wel aan meerdere locaties.