De maandelijkse TIOBE index van programmeertalen laat zien dat statistische programmeertaal R snel terrein wint op het populaire Python. Ook andere programmeertalen zijn aanzienlijk populairder geworden sinds vorig jaar. De TIOBE index laat een momentopname zien van de huidige stand van zaken in de development-wereld.
Elke maand rankt TIOBE de populairste programmeertalen gebaseerd op het aantal hits dat elke taal krijgt in zoekmachines. De index is niet gebaseerd op de populairste programmeertaal of de taal waarin de meeste lijnen code zijn geschreven. Het laat alleen zien welke taal momenteel trending is in zoekmachines.
De grootste verrassing in de juli index is de piek in populariteit van de R programmeertaal, welke vooral gebruikt wordt voor statistische en big data toepassingen. R steeg met één positie naar de achtste plaats in juli. Een jaar geleden behaalde R slechts een twintigste plaats in de ranking.
Verklaring voor de stijging van R
Volgens TIOBE CEO Paul Jansen zijn er twee mogelijke verklaringen voor de plotselinge populariteitsstijging van R:
- Universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn afgestapt van commerciële statistische talen zoals SAS en Stata en kiezen in plaats daarvoor voor opensource-programmeertalen zoals Python en R
- Er worden veel meer analytische tools gebruikt in de zoektocht naar een COVID-19 vaccin
Als de tweede verklaring van Jansen correct is, is er geen reden voor developers om plots R te gaan leren. De populariteit van de programmeertaal zou net zo snel weer kunnen dalen als er een COVID-19 vaccin wordt gevonden. We kunnen verwachten dat het aantal data-analyses dat we doen tegen die tijd weer naar een normaal niveau zal zakken.
De werkelijke reden dat R plots zo populair is, is nog onduidelijk. Zelfs top R evangelisten zijn er niet zeker van of de verklaringen van TIOBE werkelijk het geval zijn.
Handige tool voor developers
Ondanks de verwarring rondom R kan de TIOBE index een handige tool voor developers. Ontwikkelaars kunnen aan de hand van de index checken of hun programmeerskills nog bij de tijd zijn. Ook kunnen ze strategische keuzes maken over welke programmeertaal gebruikt moet worden bij het bouwen van een nieuw softwaresysteem.
Vergeleken met de TIOBE index in juli 2019 is er vooral veel veranderd in het lagere deel van de top 10. De top 10 talen zijn ongeveer hetzelfde gebleven, met vrijwel geen beweging in de top: C, Java, Python, C++, C#, Visual Basic en JavaScript blijven het populairst.
De tweede helft van de top 10 heeft heel wat veranderingen doorgemaakt. De grootste stijgers zijn Go (16 naar 12), Perl (19 naar 14), Scratch (30 naar 17), Rust (33 naar 18) en PL/SQL (23 naar 19). Ruby daalde het meest, van de 11e naar de 16e plaats. Ook SQL, MATLAB en Assembly Language daalden enkele posities.