DaVinci Resolve geeft Windows op ARM meer bestaansreden

davinci resolve windows arm

De videobewerker DaVinci Resolve is vanaf nu beschikbaar in een versie geoptimaliseerd voor Windows op ARM. Een belangrijke erkenning voor het ecosysteem in volle opbouw.

Blackmagic lanceert een ARM-versie van zijn bekende video-editor DaVinci Resolve. De applicatie was natuurlijk al langere tijd beschikbaar voor Windows, maar zoals veel Windows-applicaties was de code geschreven voor de x86-architectuur. Na de bètalancering is DaVinci Resolve nu ook beschikbaar voor iedereen met een Windows ARM-laptop.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

De nieuwste versie van de videobewerker bevat enkele nieuwe functionaliteiten. DaVinci Resolve 19.0 voegt naast de tegenwoordige verplichte AI-features ook de mogelijkheid tot livebewerking toe. Zo kan je je beeldmateriaal bewerken terwijl je nog aan het opnemen bent.

Belangrijke erkenning voor ARM

Wat als een kleine stap voor DaVinci Resolve lijkt, kan een grote sprong voor het Windows ARM-ecosysteem betekenen, dat nog volop in de kinderschoenen staat. Veel Windows-applicaties worden ontwikkeld met x86 in gedachten omdat de laptopprocessoren van Intel en AMD op deze architectuur gebouwd zijn. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met software als je laptop een ARM-processor heeft.

De erkenning van ARM door DaVinci Resolve betekent dus ook goed nieuws voor Qualcomm, dat met zijn Snapdragon X-chips, en met de hulp van het marketingteam van Microsoft, de pc-industrie op zijn kop wil zetten. Krachtige hardware is één aspect, maar software moet ook compatibel zijn met die hardware. Qualcomm noemt videobewerking zelf als één van de belangrijkste toepassingen om de meerwaarde van zijn chips aan te tonen.

DaVinci Resolve is beschikbaar via de website van Blackmagic. Opvallend aan de applicatie is dat je een gratis versie met volledige functionaliteiten kan downloaden. Dat maakt de applicatie een interessante leerschool voor wie zich aan videobewerking wil wagen. Professionele videomakers kunnen met een betaalde licentie nog extra bewerkingsopties toevoegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home