‘Lazy loading’ wordt standaard bij de lancering van Chrome 75 in mei. Het protocol zorgt er voor dat onzichtbare elementen op een website pas geladen worden wanneer ze nodig zijn, wat in theorie de surfervaring verbetert.
Vanaf mei wordt lazy loading de standaard-instelling voor Chrome. Het protocol draait al enkele jaren mee en werd in eerste instantie ontwikkelt om de surfervaring op Android te verbeteren, maar wordt nu dus ook de standaard voor de desktopversie van Chrome. Lazy loading houdt in dat de browser geen elementen zoals iframes of beelden download en inlaadt die nog niet zichtbaar zijn voor de gebruiker. Het laden gebeurt pas wanneer je ver genoeg scrolt. Bij een goede implementatie wacht het protocol niet totdat je ook effectief bij het te laden item aankomt: tegen dan staat alles normaal gezien netjes klaar zodat je als gebruiker niets merkt.
Sneller surfen
Doordat een hele website niet in één keer wordt binnengehaald, zorgt het protocol in theorie voor een aangenamere surfervaring. Of items op een dergelijke manier geladen worden, hangt echter ook af van de implementatie van ontwikkelaars. Zij kunnen voor de elementen drie verschillende attributen kiezen. ‘Auto’ luistert naar de instellingen van de render-engine in de brower, en zal dus voortaan lazy worden. Lazy kan je ook selecteren om lazy loading voor een element te activeren wanneer de browser het protocol niet als standaard heeft ingesteld. Tot slot heb je ook de ‘eager’-instelling, waarmee je de standaard-setting van de browser passeert en een element wel laat inladen.
Die flexibiliteit kan belangrijk zijn voor websites die afhangen van advertenties waarbij impressies gelijk staan aan het aantal keer dat ze geladen worden. Als die advertentie dan onderaan staat, loopt ze het risico niet te laden wanneer een gebruiker een site maar even bezoekt. Met de attribuut ‘eager’ is dat euvel verholpen.
Manuele instellingen
Wie niet kan wachten tot mei om lazy loading in actie te zien (al zal je er normaal weinig van merken) kan altijd naar chrome://flags navigeren en daar ‘Enable lazy image loading’ en ‘Enable lazy frame loading’ van Default naar Enabled zetten. Omgekeerd kan je daar ook de standaard lazy-instelling aanpassen vanaf mei, als je om de één of andere reden toch problemen zou ondervinden.
Gerelateerd: DuckDuckGo wordt standaard zoekmachine voor Chrome