Apple laat (noodgedwongen) toe om App Store te verwijderen uit iOS

apple app store

Apple rolt de bètaversie van iOS 18.2 uit. Naast een vers blik AI-functies bevat de update ook aanpassingen aan de App Store en systeemapps.

iOS 18.2 is vanaf vandaag beschikbaar in bèta. De focus van deze update ligt op AI. Nadat iOS 18.1 Apple Intelligence eindelijk toevoegde aan het besturingssysteem, voegt iOS 18.2 nieuwe functies, zoals de integratie van ChatGPT, en talen toe. Voorlopig spreekt Apple Intelligence alleen nog maar Engels, maar ondersteunt het daarbinnen wel verschillende locales. Uitbreiding naar andere talen zou in volgende iOS-updates op het programma staan.

Helaas is het hele Apple Intelligence-verhaal nog niet zo relevant voor wie in de EU woont. Uit protest tegen de DMA en de verplichtingen die bij het statuur van poortwachter horen, weigert Apple voorlopig om zijn AI-suite naar Europese gebruikers te brengen.

Voor macOS zou de deur nog op een kiertje staan, maar voor iOS blijft die voorlopig potdicht, en daar brengt iOS 18.2 geen verandering in. Ook China wordt om gelijkaardige redenen uitgesloten van Apple Intelligence,

Toegevingen

Dat betekent niet dat Europese Apple-gebruikers iOS 18.2 maar moeten overslaan. Apple doet verdere toegevingen naar Europa die voor gebruikers wél relevant zijn. Heb je de App Store altijd al willen verwijderen van je iPhone, dan kan dat als je de nieuwste update installeert. iOS 18.2 maakt het ook eenvoudiger om systeemapps voor mail, berichten, browser en toetsenbord te kiezen.

Apple geeft zo onder druk van de EU alsmaar meer de touwtjes uit handen in iOS. Het begon met het toelaten van sideloaden in iOS en nu zijn we al zover dat gebruikers de App Store volledig kunnen verwijderen voor externe appwinkels. Tot een jaar geleden zou dit ondenkbaar zijn geweest. Die aanpassingen zijn enkel van tel binnen de Europese Unie,

De iPhonebouwer steekt niet onder stoelen of banken dat het niet opgezet is met de DMA. Als poortwachter valt Apple onder de strengste regels. Apple kreeg in juni de twijfelachtige eer het eerste grote techbedrijf te zijn dat zich onder de DMA moet verantwoorden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.