Android kan sideloaden van apps voortaan blokkeren

Een nieuwe API in de Google Play Store geeft ontwikkelaars de macht om het sideloaden van hun (betalende) apps te blokkeren.

Elke Android-app kan je extern via een APK-bestand sideloaden in je telefoon of tablet. Dat is een voordeel wat Android heeft vergeleken met iPhone, waar dat niet mogelijk is. Er redenen om dat te doen (bv. regioblocks omzeilen), maar het is ook een manier om niet te betalen voor apps van ontwikkelaars.

Google begrijpt die frustratie bij ontwikkelaars en integreert voortaan de Google Play Integrity API in Android. Die kijkt bij het sideloaden van apps of je een geldige licentie hebt. Lees: heb je betaald, of probeer je iets illegaal te doen?

De zoekgigant schakelt deze functie niet standaard in, maar biedt de tool wel aan ontwikkelaars. Stel dat jij een betalende app hebt en je ziet veel gebruikers in telemetriegegevens, maar dat vertaalt zich niet naar ronkende verkoopcijfers, dan kan je de functie inschakelen.

lees ook

Google rolt Vind Mijn Apparaat-netwerk voor Android uit in België en Nederland

Zodra dat gebeurt, krijgt de gebruiker van zo’n illegale app-installatie de melding via Google Play dat de app geen geldige licentie heeft. Je kan dit negeren en de app blijven gebruiken, maar de ontwikkelaar kan ook kiezen om je af te sluiten volgens Android Authority. De enige manier om dit op te lossen, is om de app effectief aan te kopen in plaats van sideloaden.

Bron: Android Authority

Keuze van de ontwikkelaar

De Google Play Integrity API controleert of interacties en serververzoeken afkomstig zijn van de echte app binary die draait op een echt Android apparaat. Er wordt gezocht naar bewijs dat er met de app is geknoeid, dat de app draait in een onbetrouwbare softwareomgeving.

Dit is goed nieuws voor app-ontwikkelaars om te voorkomen dat hun betalende apps illegaal worden gedownload en gebruikt. Belangrijk: het gaat om een opt-in. De Play Store schiet pas in actie wanneer de ontwikkelaar dat vraagt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home