Officieuze tests van AMD’s nieuwste enterprise-cpu suggereren dat de chip het equivalent van Intel zal overtreffen. De 64 kernen en 128 threads op een enkele die zorgen voor ongeziene prestaties.
Intels Xeon Scalable-processors moeten hun kroon afgeven aan nieuwe Epyc-telgen van AMD. Dat lijken resultaten van benchmarks van SiSoftware toch te suggeren. Die website houdt een lijst van cpu-prestaties bij op basis van zijn Sandra-benchmark. Daaruit blijkt dat de nog niet gelanceerde Epyc 7702P-chip de hoge verwachtingen gezet door zijn specificaties inlost.
De chip krijgt van AMD 64 rekenkernen mee, goed voor 128 threads. Dat is het dubbele van zijn voorganger. De basiskloksnelheid bedraagt 1,47 GHz, de boostsnelheid ligt op 3,35 Ghz. AMD verdubbelt niet alleen het aantal rekenkernen maar ook het cachegeheugen. Dat bedraagt voortaan 256 MB. Hoewel de prestaties bijna verdubbelen vergeleken met de vorige chip (al ligt de basisklok iets lager), blijft het TDP binnen de perken. 200 watt is slechts 20 watt meer dan de Epyc 7701.
Meer dan Intel
Dat is het gevolg van het 7 nm-proces van TSMC. De nodeverkleining laat AMD toe om chips te maken die minder stroom verbruiken en vooral minder warmte genereren dan equivalenten op 10 nm of 14 nm. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Intel, dat nog steeds bezig is met een aanloop naar 10 nm-volumeproductie, niet kan tippen aan wat AMD plant te lanceren. Intels krachtigste chip is de Intel Xeon Platinum 9282 met 56 kernen en 112 threads.
Wanneer AMD de Epyc-reeks nu precies zal lanceren, blijft onduidelijk. In principe staat beschikbaarheid van de hele line-up gepland voor dit kwartaal. Enkele weken geleden lekte Belgische webwinkel 2Compute per ongeluk nog de prijzen van enkele Epyc-chips. De 7702P zou net geen 5.000 dollar gaan kosten. Intel is karig met de prijzen van zijn high-end Xeon-chips aangezien die doorgaans enkel als onderdeel van een totaal systeem verkocht worden, maar de cpu’s kosten doorgaans een veelvoud.
Gerelateerd: AMD demonstreert superioriteit Epyc Rome tegenover Xeon met benchmarks