Windows Defender faalt malwarescan na enkele seconden

Windows Defender
-

Na een recente patch werken de ‘Snelle’ en ‘Volledige’ scan niet. Windows Defender stopt met scannen na enkele seconden en bekijkt maar een handvol bestanden. Microsoft is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing.

Op dit ogenblik heeft Windows Defender last van een grote bug. De gratis antivirusclient die met Windows 10 wordt meegeleverd, maakt een belangrijke fout wanneer je een manuele scan start.

Wie een snelle of volledige scan wil laten uitvoeren, merkt op dat Windows Defender na enkele seconden stopt en weergeeft dat het maar een handvol bestanden heeft gescand. De problemen worden gelinkt aan de nieuwste patch die afgelopen dinsdag werd uitgerold op Patch Tuesday.

Manuele scan

Het probleem werd volgens ZDNet de afgelopen dagen over allerlei forums van Microsoft gerapporteerd, alsook Reddit en andere techforums. De problemen situeren zich allemaal bij Windows Defender versie 4.18.1908.7.

Microsoft heeft recent een patch uitgebracht om eerdere bugs op te lossen, maar mag nu opnieuw een probleem toegevoegd aan het lijstje.

De bug zit in Windows Defender en niet in Windows 10, wat betekent dat alle Windows-systemen die Defender gebruiken last hebben van incomplete scans. Microsoft bevestigt de bug en laat weten dat het aan een oplossing werkt. Het benadrukt wel dat enkel de manuele of geplande scans problemen ondervinden. Bescherming door middel van realtime scannen werkt wel en kan bijgevolg malware detecteren wanneer die op het systeem verschijnt.

Er is een tijdelijke oplossing voor het probleem volgens Microsoft. Je kan een ‘Custom’ scan kiezen en daar manueel alle mappen kiezen die je wil laten scannen. Pas dan voert Windows Defender wel correct een scan uit van het systeem (en de gekozen mappen).

Microsoft geeft toe dat er algemene problemen zijn met de recentste update voor Windows 10. Voor specifieke toestellen wordt de update geblokkeerd in een poging de ergste bugs af te houden. Voor andere problemen zoals de startmenu-bug is er nog geen oplossing.

Gerelateerd: Microsoft erkent Windows 10-updateproblemen en pauzeert uitrol gedeeltelijk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home