Windows 10 update verwijdert Flash definitief van je pc

Vaarwel en tot nooit meer

adobe flash

Adobe Flash Player is al langer onderweg richting exit, maar Windows 10 bevat standaard Flash aan boord en installeert het automatisch mee. Die Flash-versie verdwijnt met de nieuwste Windows 10-update.  

Begin september maakte Microsoft zijn plan bekend om Flash-ondersteuning te beëindigen eind 2020. Door middel van een specifieke Windows 10-update, wordt Flash verwijderd uit Windows 10 zonder een spoor na te laten. Wie Flash apart op zijn pc heeft geïnstalleerd of in de internetbrowser, kan die blijven gebruiken (ook al doe je dat beter niet).

Dat neemt niet weg dat Flash officieel op zijn sterfbed ligt. Het kreeg doorheen de jaren regelmatig een doodsteek, onder andere van Apple door het niet compatibel te maken op iOS. De meeste internetbrowsers verbannen Flash ook binnenkort of doen dat al.

Google schrapt Flash uit zijn Chrome-browser in december 2020 en Adobe zelf eindigt de verdere ontwikkeling van Flash rond dezelfde periode. Wie Flash apart heeft geïnstalleerd, krijgt dit eindejaar een pop-up te zien dat je deze software best kan verwijderen en hoe je dat moet doen.

Security nachtmerrie

Flash is een nachtmerrie wat betreft cybersecurity. HTML5, WebGL en WebAssembly zijn al jaren veel betere en vooral veiligere alternatieven die door elke browser worden ondersteund.

De Windows 10-update die Flash verwijdert, is vandaag nog optioneel en wordt nog niet aangeboden via het officiële Windows Update-kanaal. Je kan de update wel manueel downloaden via Microsoft zelf. Vanaf begin 2021 wordt de update aangeboden via het Windows Update-kanaal, maar kan je die nog uitstellen tot midden 2021. Daarna is het officieel voorbij en verwijdert Microsoft Flash op elk Windows 10-toestel.

Zakelijk gebruik

Microsoft stelt na de algemene verbanning van Flash wel een plug-in beschikbaar voor Internet Explorer 11 en Edge (standaard en Chromium) om zakelijke softwareoplossingen te laten draaien in Flash. Belangrijke kanttekening: de plug-in wordt beschikbaar gesteld door Adobe en niet door Microsoft. Je kan vanaf 2021 niet meer bij Microsoft terecht voor ondersteuning wat betreft Flash.

lees ook

Dit zijn de eerste wachtwoorden die hackers proberen

Adobe laat weten dat interne zakelijke systemen die een commerciële licentie gebruiken van Flash Player, ondersteuning blijven genieten via Harman. Dit bedrijf is onderdeel van Samsung en is de officiële distributiepartner van Flash Player.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home