Windows 10-update maakt Microsoft Edge en startmenu stuk

Windows 10 update

De nieuwste beveiligingsupdate voor Windows 10 zorgt er voor dat Edge niet meer start bij verschillende gebruikers. Ook het startmenu ondervindt problemen.

Hoewel de afgelopen Patch Tuesday een erg lichte editie was, zijn er opnieuw Windows 10-gebruikers voor wie de updates meer kwaad dan goed deden. Verschillende gebruikers laten weten dat de Microsoft Edge-browser niet meer werkt voor hen na de installatie van KB4517389. De bug zorgt ervoor dat de browser eenvoudigweg niet meer opstart. Herinstallatie van de software lost niets op, de update in kwestie verwijderen doet het probleem wel verdwijnen.

Weg met start, zoeken en VMware

Ook het startmenu moet het weer ontgelden. Na de installatie van de update zorgt het openen van het menu voor een kritieke fout. Microsoft is intussen op de hoogte van het probleem en geeft aan tegen het einde van de maand een oplossing klaar te hebben. Dat blijkt tenminste uit officiële communicatie op de fora. Hoewel het probleem al sinds vorige week de kop begon op te steken, maakt Microsoft nog steeds geen melding van eventuele bugs op de officiële pagina van de update. Daar lezen we dat de Windowsbouwer geen weet heeft van problemen.

Gebruikers rapporteren verder dat de update evenmin mooi samenspeelt met VMware 14 en ook de zoekfunctie functioneert voor sommigen niet naar behoren. Problemen met het startmenu en de zoekfunctie zijn al sinds begin september een vaste waarde voor Windows-updates.

Verwijderen, of toch niet?

Momenteel is er geen oplossing voor wie door de problemen getroffen wordt, behalve dan het verwijderen van de update. Het probleem hierbij is dat KB4517389 een beveiligingsupdate is die verschillende intussen gekende lekken dichttimmert. Verbetering van de beveiliging van Edge was nota bene één van de functies van de update. Wie Edge niet kan opstarten, moet zich natuurlijk geen zorgen maken om beveiligingslekken, al betwijfelen we dat Microsoft die strategie opzettelijk heeft toegepast.

Momenteel moet je dus kiezen tussen up to date-beveiliging of een update die mogelijks voor miserie zorgt. Hoeveel gebruikers getroffen zijn door de problemen en welke configuraties voor een bug zorgen, is momenteel onduidelijk. Het is vooral jammer dat Microsoft de laatste weken alleen maar updates lijkt uit te rollen die op z’n minst voor sommige gebruikers voor problemen zorgen. Ondanks uitgebreide kritiek vindt Microsoft maar geen manier om zijn code voldoende te controleren voor ze wordt uitgerold naar systemen wereldwijd.

Met het einde van de ondersteuning van Windows 7 nabij maakt Microsoft niet bepaald een mooie zaak voor een overstap naar Windows 10. Bedrijven die terughoudend zijn om afscheid te nemen van hun vertrouwde OS, zien de laatste maanden vooral veel problemen in het updateproces van wat de opvolger moet zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home