Windows 10-update maakt eigen Defender-beveiliging kapot

Windows Defender kaput

Microsoft schiet opnieuw in zijn eigen voet met een slechte Windows-update. De cumulatieve update van 15 oktober voor Windows 10 1809 zorgt ervoor dat Microsoft Defender ATP (Advanced Threat Protection) mogelijk stopt met werken.

Dat is geen goed nieuws voor bedrijven die afhankelijk zijn van Defender ATP voor hun security. Microsoft Defender ATP is een uitbreiding op Windows Defender en biedt een volwaardige EDR-oplossing (Endpoint Detection and Response) voor Windows 10 Enterprise.

“De Microsoft Defender ATP-service stopt mogelijk met werken en verzendt mogelijk geen rapportagegevens”, waarschuwt Microsoft. Het bedrijf adviseert organisaties dan ook om update KB4520062 vooralsnog niet te installeren.

De getroffen platformen zijn Windows 10 1809, Windows 10 Enterprise LTSC 2019, Windows Server 1809 en Windows Server 2019. De update van 15 oktober is een optionele update, zonder beveiligingspatches.

Oplossing in november

Microsoft onderzoekt het probleem en verwacht tegen midden november een oplossing klaar te hebben. Het is niet duidelijk of dat betekent dat het probleem reeds zal worden verholpen met de Patch Tuesday-update van volgende maand, of pas daarna.

Het is niet de eerste keer dat een update vloekt met de ingebouwde beveiliging van Microsoft. Pas een maand geleden schreven we nog over een Windows-update die de standaardversie van Windows Defender kapot maakte, waardoor de scanfunctie niet langer goed werkte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home