Windows 10 blokkeert binnenkort dubieuze downloads

Beveiliging

Moest je het nog niet hebben opgemerkt, zal dat binnenkort wel het geval zijn. Microsoft kondigt aan dat Windows 10 vanaf augustus standaard potentieel ongewenste applicaties in je downloads zal blokkeren.

Microsoft kondigt in een document aan dat Windows 10 vanaf begin augustus standaard potentieel ongewenste applicaties in je downloads zal blokkeren. Wanneer je al vaak voorzieningen van derde partijen hebt gedownload, ben je mogelijks wel al een ongewenste applicatie of programma tegengekomen. Meestal houdt dit een bundeling van adware of een toepassing die cryptogeld op de achtergrond ontgint in.

Vaak weet je niet eens waar de toepassing vandaan komt. Softwareontwikkelaars voegen deze apps soms toe om meer omzet te draaien, of een website verzamelt de voorzieningen in een gebundelde download.

Hoe kan je de functie uitschakelen?

In de update van 10 mei 2020 voegde Microsoft reeds de optie toe om ongewenste downloads weg te filteren, al was dit niet standaard. Binnenkort wordt deze functie wel automatisch aangeboden. Natuurlijk kan dit ook vervelende situaties met zich meebrengen en kan de filterfunctie fouten maken. Om het filteren uit te schakelen, kan je Beveiliging op basis van reputatie afvinken.

Beveiliging Windows 10
Windows-beveiliging

Om dit in orde te brengen, geef je in de zoekbalk links onderaan Windows-beveiliging in en kies je voor App- en browserbeheer. Hier vind je de knop in- of uitschakelen onder Beveiliging op basis van reputatie. Bij de instellingen kan je nog kiezen tussen het blokkeren van downloads of het blokkeren van apps. Downloads blokkeren werkt op browserniveau, maar enkel met Microsoft Edge. Apps blokkeren zorgt ervoor dat je de apps ook niet kan downloaden via Chrome of een andere browser. Windows Defender kan namelijk enkel ongewenste apps onderzoeken nadat ze gedownload zijn.

Hierbij hou je best in het achterhoofd dat de filterfunctie alleen toepassingen blokkeert die dubieus lijken voor Microsoft. Microsoft stopt de ongewenste apps in quarantaine en laat je kiezen of je ze al dan niet wil installeren op je toestel.

lees ook

Kwetsbaarheid in Windows 10 geeft iedereen adminrechten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home