Verwijderingsverzoek indienen bij Google kan voortaan ook voor contactinformatie

Array

Google breidt de toepassing van verwijderingsverzoeken uit. Zo kan je voortaan vragen om persoonlijke contactinformatie te laten wegnemen uit zoekresultaten.

Google gaat meer verzoeken tot verwijdering inwilligen. Onder impuls van Europese wetgeving maakte de zoekgigant het al mogelijk voor mensen om aan Google te vragen gevoelige informatie uit de zoekresultaten te wissen. De regels waren echter redelijk strikt.

Google breidt de dienstverlening nu uit. Voortaan kan je ook vragen om persoonlijke contactinformatie te verwijderen. Denk aan telefoonnummers, mailadressen of logingegevens. Het is niet meer nodig dat data gedeeld wordt als onderdeel van doxxing, waarbij malafide individuen gegevens online zetten met het expliciete doen om iemand in de fysieke wereld te identificeren en te lokaliseren.

Verzoek naar Google

Wie dergelijke informatie uit zoekresultaten wil weren, moet een verzoek naar Google sturen. Het bedrijf zal dan evalueren wat de beste actie is. Google kan de url met de informatie uit de zoekmachine halen, ervoor zorgen dat de informatie niet meer verschijnt wanneer iemand naar de getroffen persoon zoekt, of niets doen.

Wanneer de informatie op een legitieme manier op nuttige pagina’s verschijnt, zal Google immers geen actie ondernemen. Het bedrijf verwijst onder andere naar nieuwsartikelen of officiële overheidsbronnen.

Niet van het internet

Gegevens van Google verwijderen is niet hetzelfde als data van het internet wissen. De informatie in kwestie verschijnt niet meer via de zoekmachine, maar staat nog wel online. Best contacteren getroffen personen dus ook de eigenaars van de websites waarop de informatie staat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home