Play Store-apps moeten duidelijker zijn over gegevensverwerking tegen 20 juli

Play Store

Google start de uitrol van een nieuw Play Store-functie waarmee gebruikers om persoonlijke gegevens beter te beschermen. Aan ontwikkelaars wordt gevraagd informatie over privacy en bescherming van Play Store-apps snel bij te werken.

Een nieuwe update aan de Play Store van Google verplicht ontwikkelaars om gebruikers in te lichten over de manier waarop een app met persoonlijke gegevens omgaat. Hoe data worden verzameld, wie toegang heeft tot deze data en om welke gegevens het gaat, moet allemaal duidelijk worden gemaakt.

Gebruikers komen ook te weten of het mogelijk is een ontwikkelaar te verzoeken bijgehouden persoonlijke gegevens te verwijderen uit de app. Bovendien zal iedere app voortaan aangeven welke gegevens noodzakelijk zijn om de app te laten functioneren en welke data een gebruiker achter kan houden.

Bron: Google

Suzanne Frey, VP product, Android, beveiliging en privacy, legt in een blogbericht uit waarom de aanpassingen nodig waren. Volgens de App Store-beheerders verwachten gebruikers tegenwoordig een woordje uitleg bij de gegevensverwerking. “Gebruikers willen weten met welk doel hun data wordt verzameld en of de ontwikkelaar gebruikersgegevens deelt met derden.”

Veiligheid van apps kunnen natrekken

Ontwikkelaars krijgen ook de vraag hun informatie over gegevensveiligheid na te kijken en bij te werken. Gebruikers kunnen namelijk in een nieuwe ruimte ook ontdekken of de beveiliging in een applicatie op niveau is van gekwalificeerde beveiligingsstandaarden, of de app intekende met de Families Policy van Google Play en andere details.

Opnieuw ging Google de mosterd halen bij zijn gebruikers voor deze vernieuwing: “Bovendien willen gebruikers begrijpen hoe app-ontwikkelaars gebruikersgegevens beveiligen nadat een app is gedownload.”

App-ontwikkelaars moeten de gevraagde aanpassingen doorgevoerd hebben tegen 20 juli. Ontwikkelaars kregen onlangs ook al werk van Google. Nieuwe regels schrijven namelijk voor dat apps regelmatig van updates moeten worden voorzien om niet uit de Play Store verwijderd te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home