Onderzoek van ProPublica toont aan dat WhatsApp minder privaat is dan gebruikers denken. De term versleutelde berichten zorgt voor heel wat verwarring bij gebruikers.
Berichten worden versleuteld op WhatsApp, dat geeft de chatapplicatie zelf aan. Versleuteld kan alleen iets anders betekenen dan wat je in eerste instantie denkt. Zo vond een onderzoek van ProPublica, want versleuteld is niet hetzelfde als privé.
Gerapporteerde berichten op WhatsApp worden namelijk nagekeken door medewerkers. Een bericht op WhatsApp kan een ontvanger rapporteren voor onderzoek op illegale activiteiten. Als dit gebeurt, wordt het gemelde bericht samen met de vier voorgaande berichten gekopieerd en doorgestuurd naar medewerkers van de applicatie. Zij kunnen het account van de zender onder toezicht zetten of verwijderen van de applicatie.
Voor de versleuteling gebruikt WhatsApp end-to-end-encryptie via het Transport Layer Security (TLS)-protocol. Dat is een transparant en open protocol dat uitstekende beveiliging biedt en daarom uitgroeide tot wereldwijde standaard.
Verwarring zaaien
Het onderzoeksbureau zegt dat aan gebruikers wel wordt benadrukt dat niemand hun berichten kan lezen. “Het bedrijf heeft een alleen uitgebreide monitoringoperaties en deelt regelmatig persoonlijke informatie met openbare aanklagers.” Verder zou het moederbedrijf Facebook minimaliseren hoeveel metadata van WhatsApp wordt bijgehouden en gedeeld met gerechtelijke instellingen.
Voor het delen van data met Facebook, kreeg WhatsApp recent een boete van 225 miljoen euro. De Ierse Data Privacy Commission oordeelde dat de chatapplicatie niet transparant is over het delen van data met Facebook. Hierdoor overtreedt de applicatie de GDPR.
WhatsApp geeft op zijn website openlijk toe dat telefoonnummers, transactionele data, zakelijke interacties, informatie over het mobiele toestel en het IP-adres van gebruikers naar Facebook gestuurd worden. Persoonlijke gesprekken, locaties en telefoongesprekken blijven binnen WhatsApps muren.
lees ook