Thuiswerk zet IT-teams onder druk volgens HP Wolf Security

HP Wolf Security publiceert het Security Rebellions & Rejections-rapport. Het rapport toont aan hoe IT-teams de pandemie op het vlak van cybersecurity hebben overleefd en wat de werknemers thuis van al die maatregelen vinden. De harde cijfers lees je hieronder.  

De coronapandemie heeft voor flink wat opschudding gezorgd in onze maatschappij. Heel wat werknemers moesten overschakelen naar virtueel vergaderen en werken vanop afstand. Hoewel alles eerst tijdelijk leek, zijn steeds meer bedrijven overgeschakeld naar hybride werk. Dat heeft echter een grote impact op de cybersecurity.

Als antwoord op de vraag naar cybersecurity, heeft HP Wolf Security een nieuw onderzoek gepubliceerd, het Security Rebellions & Rejections-rapport. Het rapport toont aan hoe IT-teams het beveiligen van thuiswerkers het hoofd bieden en hoe werknemers ernaar kijken. De data komen van een online YouGov-enquête afgenomen bij 8443 thuiswerkers en een Toluna-vragenlijst bij 1100 IT-beleidsmakers wereldwijd.

De harde cijfers

91 procent van de ondervraagden voelde zich onder druk gezet om security links te laten liggen en in te zetten op de zakelijke continuïteit van zijn of haar bedrijf. Volgens 76 procent van de respondenten is security zelfs helemaal naar de achtergrond verdwenen. 83 procent claimt dat thuiswerk een tikkende tijdbom gecreëerd heeft voor security-incidenten bij bedrijven.

Dat zijn echter niet de enige problemen die naar boven komen. IT-teams laten ook weten zich gefrustreerd te voelen ten opzichte van het cybersecuritybeheer. 80 procent van de IT-teams krijgen te maken met werknemers die bepaalde restricties weigeren, 67 procent van de groep zelfs wekelijks. Daarnaast voelt 80 procent van de IT-teams zich niet gehoord en is 69 procent de boeman van de organisatie.

Veiligheidsmaatregelen: tijdverspilling?

Jonge werknemers omzeilen namelijk graag veiligheidscontroles om hun werklast beter te beheren. 48 procent van de groep geeft aan dat security tools als websiterestricties en VPN, hinderlijk zijn. Een derde van hen (31%) probeerde deze restricties eerder al te ontlopen.

HP Wolf Security
Bron: HP Wolf Security

In het algemeen geeft maar liefst 48 procent van de werknemers aan dat veiligheidsmaatregelen tijdverspilling zijn. Meer dan de helft van de 18- tot 24-jarigen (54%) maakt zich meer zorgen over het halen van deadlines dan mogelijke veiligheidsinbreuken. 39 procent van de jongere werknemers weet zelfs niet wat het securitybeleid van hun organisatie is.

Meer inbreuken

IT-teams krijgen nu te sneller maken met meer en zwaardere inbreuken volgens Joanna Burkey, Chief Information Security Officer (CISO) bij HP. Denk maar aan ransomware-aanvallen, firmware en datalekken.

HP Wolf Security
Bron: HP Wolf Security

“Ze moeten de klok rond werken om het bedrijf veilig te stellen naast het ondersteunen van digitale transformaties”, voegt ze er aan toe. Volgens Burkey is iedereen in het bedrijf verantwoordelijk voor de cybersecurity. Deze last moet niet enkel door de schouders van het IT-team gedragen worden.

lees ook

Belgische werknemers gaan te laks om met cyberbeveiliging

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home